Ελασσόνα

Ν. Γάτσας: «Ο κ. Ευαγγέλου θέλει την κατάρρευση του Δήμου υπό το βάρος παλιών οφειλών»

Ενημέρωση του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα για το θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας σχετικά με τη συμβιβαστική επίλυση διαφοράς με εργολάβο του Δήμου:

«Ως Δήμαρχος Ελασσόνας έχω την υποχρέωση να διαφυλάττω πάντοτε τα συμφέροντα του Δήμου και να εκτελώ τις νόμιμες αποφάσεις των οργάνων του. Φέρω επίσης ακέραιη την πολιτική ευθύνη των προτάσεων, των κατευθύνσεων και των οδηγιών προς τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, στα οποία έχουν επιλεγεί συνεργάτες μου ως επικεφαλής.

Παράλληλα όμως έχω και την υποχρέωση να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μου για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο λοιπόν των καθηκόντων μου και της δέσμευσης που έχω αναλάβει έναντι των συμπολιτών μου, δεν θα επιτρέψω να καταρρεύσει ο Δήμος Ελασσόνας εξαιτίας των λανθασμένων και επικίνδυνων επιλογών της διοίκησης Ευαγγέλου και των διοικήσεων των νομικών προσώπων που ελέγχονταν απ’ αυτόν.

Οφείλω σήμερα να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβα εξαιτίας των επιλογών του κ. Ευαγγέλου σε σχέση με δικαστικές αξιώσεις εργολάβων και άλλων προμηθευτών:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Απευθύνομαι σε σας, μέσα από αυτή τη σύντομη επιστολή, καθώς, παρόλη την επιθυμία μου να παρουσιάσω αναλυτικά την κατάσταση που παρέλαβα ως δήμαρχος, οι υγειονομικές συνθήκες δεν μου το επέτρεψαν.

Με τη σημερινή παρέμβασή μου θέλω να γνωρίζετε αυτά που γνωρίζουν ήδη οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν την απόφαση να προχωρήσουμε σε συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς του δήμου με εργολάβο του.

  • Σήμερα εκκρεμούν στα δικαστήρια δικαστικές αγωγές εναντίον του Δήμου που ξεπερνούν το συνολικό ποσό του 1.000.000 ευρώ. Οι αγωγές αυτές αναφέρονται σε αξιώσεις εργολάβων και προμηθευτών που άλλες προέρχονται από τους πρώην δήμους και κοινότητες των ετών 2006-2010 και άλλες προέρχονται από τον διευρυμένο Δήμο Ελασσόνας των ετών 2010-
  • Οι δύο αγωγές που συζητήθηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο (11/9/2020) αφορούν απαιτήσεις εργολάβου από την πρώην Κοινότητα Βερδικούσιας έτους 2010 ποσού 113.742,16 € και από το Δήμο Ελασσόνας έτους 2011 ποσού 64.784,10 €. Για την προμήθεια αυτή των αγαθών υπογράφηκαν συμβάσεις, συντάχθηκαν πρακτικά παραλαβής, εκδόθηκαν νόμιμα τιμολόγια, αλλά τα εντάλματα πληρωμής δεν θεωρήθηκαν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για λόγους τυπικούς, εν προκειμένω τη μη νόμιμη κατάτμηση έργου.
  • Υπενθυμίζω εδώ ότι οι δαπάνες που κατά καιρούς έχουν επιστραφεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη νόμιμες, έχουν σχεδόν στο σύνολό τους εξοφληθεί μετά από δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους εργολάβους/προμηθευτές. Και είναι λογικό σε ένα βαθμό να υποχρεώνεται ο Δήμος να πληρώσει για τα αγαθά που έχει παραλάβει, όταν οι αναθέσεις ή οι συμβάσεις πάσχουν νομιμότητας για τυπικούς λόγους.
  • Αναγνωρίζοντας αυτή τη συστημική αδυναμία της διοίκησης, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κατ΄επανάληψη εκδώσει προγράμματα επιχορήγησης όλων των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και διαταγών πληρωμής και ο Δήμος Ελασσόνας έχει μέχρι σήμερα επιχορηγηθεί με αρκετά εκατομμύρια για να αποπληρώσει τις απαιτήσεις αυτές.
  • Το παράδοξο είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση του κ. Ευαγγέλου αρνούνταν πεισματικά να προχωρήσει σε συμβιβαστικές λύσεις, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πλέον έκθετοι σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.
  • Ήδη βρεθήκαμε πριν λίγες ημέρες στη δυσάρεστη θέση να κατασχεθεί το ποσό των 120.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου μας για απαιτήσεις από εργασίες του 2010. Καλούμαστε έτσι τις επόμενες ημέρες να περιορίσουμε τον προϋπολογισμό μας και κατ’ επέκταση το πρόγραμμά μας κατά το ποσό που κατασχέθηκε.
  • Αυτόν τον κίνδυνο, της κατάσχεσης λογαριασμών του δήμου, αποφασίσαμε να αποτρέψουμε για το επόμενο διάστημα της θητείας μας, καθώς οι δικαστικές αυτές αγωγές θα τελεσιδικούσαν μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, οπότε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τις πληρώσουμε χωρίς έκπτωση και χωρίς δυνατότητα διακανονισμού των δόσεων.
  • Με την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου επιτυγχάνουμε έκπτωση 40% στους τόκους, που λόγω των ετών της εκκρεμοδικίας έχουν σωρευτεί, και ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για την αποπληρωμή που φτάνει τα 4 έτη.

Υπηρετούμε έτσι στο μέγιστο το συμφέρον του Δήμου, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε οικονομική σταθερότητα, η οποία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαταραχθεί από τις κατασχέσεις και την αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων από την πλευρά του δήμου.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους 21 συμβούλους των παρατάξεων που υπερψήφισαν τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, καθώς με την απόφαση αυτή εξασφαλίζουμε τη σταδιακή και με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμή των οφειλών του Δήμου, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία του δήμου έναντι των επαγγελματιών που αναμένουν χρόνια να πληρωθούν τα οφειλόμενα, και περιορίζουμε το κόστος των δικαστικών εξόδων και των τόκων που επισωρεύουν οι πολύχρονες δικαστικές διαμάχες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν ο Δήμος ερχόταν σε 2 χρόνια από σήμερα αντιμέτωπος με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ποσού 1.000.000 ευρώ, θα βρισκόταν σε απελπιστική θέση ως προς τη λειτουργία του και ίσως δυσκολευόταν ακόμα και να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων του.

Η συμβιβαστική επίλυση των διαφορών είναι η μόνη υπεύθυνη λύση για τη διοίκηση του Δήμου, πάντα μετά από γνωμοδότηση δικηγόρου, και όλες οι εκκρεμείς διαφορές θα οδηγηθούν σε συμβιβαστική επίλυση, με τα πλεονεκτήματα και τους ευνοϊκούς όρους που προανέφερα, εφόσον οι δικηγόροι κρίνουν ότι είναι συμφέρον για το δήμο.

Ο κ. Ευαγγέλου, χωρίς αμφιβολία πλέον, αποβλέπει στην κατάρρευση του Δήμου υπό το βάρος παλαιών οφειλών, μεταξύ αυτών και της δικής του θητείας.

Θα περιμέναμε από έναν πρώην Δήμαρχο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βάλει πάνω από το πολιτικό του συμφέρον το συμφέρον του δήμου και των συμπολιτών μας.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Ευαγγέλου να αναλάβει τις ευθύνες του για απαιτήσεις εργολάβων και προμηθευτών που ξεπερνούν μέχρι σήμερα το ποσό των 100.000 ευρώ και αναφέρονται σε παράνομες συμβάσεις επί θητείας του, και να εξηγήσει στους συμπολίτες μας γιατί πήρε δάνειο 300.000 ευρώ η ΔΕΥΑΕΛ, όταν δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της και δεν μπορούσε να πληρώσει το προσωπικό της.

Όσο για τις ευθύνες της νέας διοίκησης, τον καλούμε άμεσα να κινηθεί δικαστικά, ώστε σύντομα να αποδειχθεί η ορθότητά και η νομιμότητα της απόφασής μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Δεν θα επιτρέψουμε επ΄ ουδενί να διασαλευτεί η σταθερότητα στο Δήμο μας από οφειλές που έρχονται από το παρελθόν.

Θα υπηρετήσουμε το συμφέρον του δήμου με όλες μας τις δυνάμεις, ακόμη και όταν πρέπει να γίνουμε δυσάρεστοι σε κάποιους.

Δεν υποκύπτουμε στον φθηνό λαϊκισμό και στο υποκριτικό ενδιαφέρον όσων συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση του δήμου και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες τους τις πράξεις.

Θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλα τα στοιχεία σε δημόσια συνεδρίαση, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, εύχομαι σύντομα».

 

Previous ArticleNext Article