Ελασσόνα

Μηνύματα αγάπης και κατάνυξη στην Ελασσόνα (φωτο)

«Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει
και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει, Άγγελοι μετά ποιμένων Δοξολογούσι,
Μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσιν
Δι’ ημάς γαρ εγεννήθη
Παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός», «καταθέτει» ο υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός.
«Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού αποκαλύπτει ένα απροσμέτρητο μέγεθος αγάπης. Ας το προσεγγίσουμε με περισυλλογή, προσευχή, με ευγνωμοσύνη για το υπέροχο αυτό δώρο του Θεού. Ευλογημένα Χριστούγεννα, με ανυπόκριτη αγάπη στην καρδιά μας, όπως την αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός, ο Λυτρωτής και Κύριός μας, με μια αγάπη γεμάτη ταπείνωση, ειρήνη και κοινωνική ευαισθησία». Λόγια του «φωτισμένου» Αρχιεπισκόπου πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, μιλώντας πριν λίγα χρόνια για τα Χριστούγεννα.
«Ψυχή και σώμα γιορτάζουν μαζί, ευφραίνονται με τη θεία ευφροσύνη, που δεν την απογεύεται όποιος βρίσκεται μακριά από τον Χριστό.

Ενώ η καρδιά του χριστιανού, αυτές τις αγιασμένες μέρες, είναι γεμάτη από την ευωδία της υμνωδίας, γεμάτη από μια γλυκύτατη πνευματική φωτοχυσία, που σκεπάζει όλη την κτίση, τα βουνά, τη θάλασσα, τον κάθε βράχο, το κάθε δέντρο, την κάθε πέτρα, το κάθε πλάσμα». Αυτά «κατέθετε» με τη γραφίδα του για τα Χριστούγεννα πριν χρόνια ο Φώτης Κόντογλου.
Με θρησκευτική λαμπρότητα και θεία κατάνυξη, με δυνατά μηνύματα αγάπης, ειρήνης και ελπίδας σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα, η «γλυκύτατη και συγκινητικωτάτη οικογενειακή κατ’ εξοχήν εορτή» (…όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης) και στην επαρχία Ελασσόνας.
Η φετινή «εικόνα» στο εσωτερικό των ναών θύμιζε αρκετά από την «εικόνα» των κατάμεστων από κόσμο ναών στο κοντινό μας παρελθόν, πριν «φουντώσει» η περιπέτεια του «Covid-19».

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Γεννήσεως του Σωτήρος, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστάτησε ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης.
Ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης π. Βησσαρίων, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, ανέγνωσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του σεβασμ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που, ανάμεσα στα άλλα, έκανε λόγο για την «ανατείλασα σαρκωθείσα Αγάπη» και «κατέθεσε» με νόημα:
«Με τη γέννηση του Ιησού Χριστού ανέτειλε στον κόσμο ο ήλιος της δικαιοσύνης, το «φως το της γνώσεως», όπως ψάλλουμε στο απολυτίκιο της εορτής, το φως το αληθινό, που ήλθε στη γη να φωτίσει και να διαλύσει τα σκοτάδια της πλάνης και της αγνωσίας των ανθρώπων.
«Τα Χριστούγεννα, αγαπητοί αδελφοί, γεννήθηκε η αγάπη. Ας δοξάζουμε τον Κύριο, ο οποίος από αγάπη σαρκώθηκε, έφερε και δίδαξε την τελειότητα της αγάπης και διά της αγάπης μεταμόρφωσε τις καρδιές των ανθρώπων και του κόσμου».\

Παρόντες στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία ήταν ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Κορακίδης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Παπαδημητρίου, ο εντεταλμένος ειδικός σύμβουλος Οικονομικών Γιώργος Κυριλλίδης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Νίκος Ευαγγέλου, ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Σερετίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Λευθέρης Φουρκιώτης, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ελευθερία») – Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article