Ελασσόνα

Με τιμές η Έλευση της εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Τσαριτσάνη

Τηρήθηκε και εφέτος το έθιμο της Έλευσης της εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Τσαριτσάνη.
Έτσι, Όπως εξ άλλου κάθε χρόνο, σήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας 5 Μαρτίου 2023 στην Τσαριτσάνη στις 6 το απόγευμα, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας “ήρθε” από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας στην κωμόπολη μας την Τσαριτσάνη.
Η εικόνα της Παναγίας παλιά τα προηγούμενα χρόνια κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας την μετέφεραν πεζή και την συνόδευαν πολλοί πιστοί και η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, μέχρι τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου εδώ στην Τσαριτσάνη.
Τα τελευταία χρόνια Σήμερα Εδώ θα την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων με πλειάδα ιερέων και οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης και των γειτονικών πόλεων. . Στη συνέχεια τελέστηκε Κατανυκτικός Εσπερινός όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν πολλοί ιερείς της περιοχής μας της Ιεράς Μητροπόλεως Ελάσσονος.
Στη συνέχεια ακολούθησε Θείο Κήρυγμα από τον κ. Μανώλη Μελινό, Θεολόγο, συγγραφέα, Διευθυντή Βιβλιοθήκης Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία των δεκάδων πιστών από την Τσαριτσάνη την Ελασσόνα και τα περίχωρα.
Τους υπέροχους εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλαν οι ιεροψάλτες ο φιλοξενούμενος κ. Μανώλης Μελινός κ. Βάιος Βάρσος, κ. Χρήστος Καψάλης κ. Θάνος Βίτκος και κ. Σάκης Τζιούργκανος..
Και Λίγα λόγια για την εικόνα της Παναγίας.
Σύμφωνα με ένα θρύλο, μετά τη διάλυση της Μονής της Καρυάς, η εικόνα της Παναγίας με θαυματουργό τρόπο ξεκίνησε για να έρθει στην Μονή της Ελασσόνας. Την νύχτα ένας βοσκός είδε να βγαίνει ένα περίεργο φως από σωρό άγριων χόρτων. Καθώς φοβήθηκε, έριξε μία πέτρα προς το μέρος απ΄ όπου ερχόταν το φως. Αμέσως ένοιωσε το χέρι του να παραλύει και τρομαγμένος επέστρεψε στην Καρυά και διηγήθηκε το γεγονός στους συγχωριανούς του. Την επόμενη μέρα, πήγαν όλοι μαζί στο σημείο εκείνο και, αφού έψαξαν, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας στην οποία ήταν σφηνωμένη η μικρή πέτρα που είχε πετάξει ο βοσκός. Αμέσως ο βοσκός μετανόησε και το χέρι του έγινε καλά. Οι κάτοικοι της Καρυάς με λιτανεία μετέφεραν την εικόνα στην Μονή της Ελασσόνας.
Στον σημερινή Αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό και την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας παραβρέθηκαν στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τσαριτσάνης η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελασσόνας κ. Φρόσω Καρκαβανίδη-Σκρέτα , ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας του χωριού μας κ. Αχιλλέας Μητσιμπόνας και ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ελασσόνας κ. Κώστας Καραγιάννης
* Κείμενο-φωτογραφίες: Βαγγέλης Σαπούνας
Previous ArticleNext Article