Ελασσόνα

Με όραμα την αξία της Παιδειας και του Πολιτισμού

Tης Ευθυμίας Σερλέτη, συνταξιούχου νηπιαγωγού
Εγκαινιάζεται σήμερα 5/10 στις 8.30μμ και δίνεται σε λειτουργία ο νέος χώρος στον οποίο μετεγκαταστάθηκε η Δημοτική βιβλιοθήκη μας. Ένας χώρος καλαίσθητος, ολοφώτεινος και λειτουργικός όπως πρέπει να είναι οι χώροι που φιλοξενούν τα πνευματικά δημιουργήματα. Ένας χώρος όπου μπορούμε να καθόμαστε κάπου με άνεση για να ξεφυλλίζουμε τα βιβλία, να χανόμαστε μέσα στις σελίδες τους και να ταξιδεύουμε για λίγο στον κόσμο τους πριν αποφασίσουμε να τα δανειστούμε. Ένας χώρος που μας έλκει και μας προτρέπει να μένουμε και να διαβάζουμε τα βιβλία στην ευρύχωρη και εξοπλισμένη με τα κατάλληλα έπιπλα αίθουσα του αναγνωστηρίου της. Ένας χώρος που μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε τους υπολογιστές του για να αναζητήσουμε βιβλία, περιοδικά ή και πληροφορίες από ψηφιακές βιβλιοθήκες. Γιατί ο νέος χώρος της βιβλιοθήκης, εκτός από την αίθουσα του αναγνωστηρίου, περιλαμβάνει και αίθουσα ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου. Μια αίθουσα που δεν μπορεί να λείπει από καμιά σύγχρονη βιβλιοθήκη προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να γίνεται πόλος έλξης ολοένα και μεγαλύτερου κοινού.
Σε μια πόλη ένα σημαντικό αναγνωστικό κοινό είναι και τα παιδιά. Ένα κοινό στο οποίο πρέπει να απευθύνεται μια βιβλιοθήκη, με τα κατάλληλα βιβλία και τις δράσεις της, μια και είναι γνωστό πόσο σημαντική είναι η ηλικία αυτή για να καλλιεργηθούν και να αποκτηθούν αξίες και στάσεις και επομένως και αυτή της φιλαναγνωσίας. Φυσικά, στο νέο χώρο της Δημοτικής μας βιβλιοθήκης υπάρχει και μια γωνιά για τους αναγνώστες αυτής της ηλικίας. Λέω γωνιά γιατί η αλήθεια είναι πως η αίθουσα είναι λίγο μικρή αλλά όμορφα διαμορφωμένη και ζεστή. Τα παραμύθια και οι ιστορίες εξάλλου ακούγονται καλύτερα όταν βρίσκεσαι κοντά με τον άλλον, όταν μπορείς να μοιραστείς τα συναισθήματά σου, κρατώντας το χέρι του στην αγωνία σου ή και αγκαλιάζοντάς τον στη χαρά σου, ανάλογα με τη ροή και την έκβαση της ιστορίας. Βέβαια οι χώροι της βιβλιοθήκης είναι κοινοί και η αίθουσα του αναγνωστηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, σε πολυπληθέστερες εκδηλώσεις που θα αφορούν στα παιδιά.
Ομολογώ πως νοιώθω μεγάλη συγκίνηση με τη λειτουργία του νέου αυτού χώρου της βιβλιοθήκης της πόλης μας. Νοιώθω συγκίνηση γιατί, πριν δέκα χρόνια περίπου, η ομάδα εθελοντών «Πάμε βιβλιοθήκη», μέλος της οποίας ήμουν κι εγώ, μέσα από τις δράσεις της, έβαλε ως στόχο να δώσει το έναυσμα στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε αυτή να μετατρέψει την παραμελημένη και μη λειτουργική βιβλιοθήκη της πόλης μας στο κατεξοχήν δημιουργικό πνευματικό κέντρο της.
Παρακάτω είναι κάποια από τα ερωτήματα που η ομάδα έθετε στην τοπική αυτοδιοίκηση κάθε φορά που ολοκληρώνονταν οι δράσεις της τα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε: Μήπως πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες των δημοτών της; Μήπως είναι καιρός να δώσει την πρέπουσα σημασία στο χώρο της βιβλιοθήκης και να παρέμβει ώστε να καταστεί πνευματικός και δημιουργικός πόλος έλξης, όπως συμβαίνει με τόσες βιβλιοθήκες σε αρκετές πόλεις της χώρας; Η βιβλιοθήκη της πόλης μας χρειάζεται πολλά και ίσως η οποιαδήποτε επένδυση σε αυτήν να μην αποδίδει άμεσα. Θα ασχοληθεί άραγε κανείς με αυτή σοβαρά;
Φαίνεται πως βρέθηκε ένας δήμαρχος με «ευήκοα ώτα» και αποφάσισε να δημιουργήσει αυτόν τον πόλο έλξης που τόσο ποθούσαμε ως ομάδα αλλά και οι δημότες, μεγάλοι και μικροί, όπως φάνηκε μέσα από τις δράσεις μας. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω προσωπικά τον δήμαρχό μας κ. Νίκο Γάτσα που έδειξε, μέσα από το συνολικότερο έργο του, πως πιστεύει στην αξία της παιδείας και του πολιτισμού και στην έμμεση και μακροπρόθεσμη απόδοσή τους. Θέλω να πιστεύω επίσης πως οι δράσεις της ομάδας μας και τα ερωτήματά μας έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι στην απόφασή του να δημιουργήσει τον πρέποντα χώρο της βιβλιοθήκης μια και όταν πρωτοξεκινήσαμε, ως αντιδήμαρχος τότε, μας στήριξε, μας συμπαραστάθηκε και παρακολούθησε ο ίδιος κάποια από τα προγράμματά μας.
Εύχομαι η Δημοτική βιβλιοθήκη μας να μάς καλεί και να μας προσκαλεί να περνούμε συνεχώς την πόρτα της με τις ποικίλες δράσεις που θα αναπτύσσει και εμείς οι δημότες να ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις της.

Previous ArticleNext Article