Ελασσόνα

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αγροτικού Μουσειακού Χώρου της Καρυάτις Ολύμπου!

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιδιωτικού Αγροτικού Μουσειακού Χώρου της “Καρυάτις Ολύμπου” στο Κτήμα Λιάνου στη Μαγούλα Ελασσόνας.

Παρουσία των ιερέων Θεόδωρου Καραγιάννη και Παίσιου Μπίσμπα, εκ των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου Πραιτωρίου και Αγίου Γεωργίου Μαγούλας, έγινε ο αγιασμός στον εσωτερικό και εξωτερικό μουσειακό χώρο, που φιλοξενεί αγροτικά μηχανήματα και οικιακά σκεύη από το 1920 έως και σήμερα, από την περιοχή της Ποταμιάς.

Στην ομιλία του ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της “Καρυάτις Ολύμπου” Αντώνης Λιάνος τόνισε: “Ανοίγουμε μετά από δεκαετίες για πρώτη φορά τις πύλες μας στο κοινό, με την ευκαιρία αυτή η νέα μας προσπάθεια σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας-Κισσάβου, να αποτελέσει την απαρχή για να επισκέπτονται το Μουσείο μας, μικροί μαθητές, επισκέπτες και τουρίστες για να ενημερωθούν για την ιστορία του καρυδιού και του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας.

Εδώ και 16 χρόνια η “Καρυάτις Ολύμπου” και το “Κτήμα Λιάνου” έχουν δημιουργήσει εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες για σωστή παραγωγή, επεξεργασία και μεταπώληση του καρυδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα σε 55 στρέμματα, πάνω από 650 δένδρα αποτελούν τον καρυδεώνα μας. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τον γεωπόνο και καρυδοπαραγωγό Γιώργο Κιάτο για τις συμβουλές του, τον φυτωριούχο Ράσα Ντριτάν για την συνεργασία και το πως καταφέραμε να αποκλείσουμε την εισαγωγή τούρκικων καρυδιών στην περιοχή, κάτι που πλήρωσαν συνάδελφοι αφού είδαν τα δένδρα τους μετά από πολλά έτη άκαρπα και φυσικά τα “Αρδευτικά Ρουπιακά”, “Μπουζούκη-Κουρνούτη” και “Βαρνάς Ε.Τ.Ε.” για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλη η οικογένεια Λιάνου, τους συνεργάτες και εργάτες μας για την διαχρονική μας πορεία, μαζί, σαν μια οικογένεια. Με την ευχή να συνδεθούμε και εμείς σε ένα “καλεντάρι” του Δήμου Ελασσόνας για ακόμη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Κτήμα μας, από κόσμο που ενδιαφέρεται για την γεωργία και τις καλλιέργειες. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς είναι εδώ και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και εμείς, με την σειρά μας, τις προκλήσεις της. Σας ευχαριστούμε για την συγκλονιστική και συγκινητική σας παρουσία σήμερα εδώ. Τιμή μας”.

Στη συνέχεια υπήρξε ξενάγηση στο μουσείο αλλά και στις εγκαταστάσεις της “Καρυάτις Ολύμπου”, από τους Βάιο και Ταξιάρχη Λιάνο, όπου έγινε ενημέρωση στο κοινό για τον τρόπο επεξεργασίας, διαλογής, πλυσίματος και ψησίματος των καρυδιών Ολύμπου.

Ακολούθησε παραδοσιακός μπουφές, με ποντιακή καρυδόπιτα, λικέρ από καρύδι, παραδοσιακή χορτόπιτα και τυρόπιτα Μαγούλας, ΦΕΤΑ ΠΟΠ και Κασέρι Ελασσόνας, γλυκά από το Elite με καρύδι-ψίχα και σοκολάτα, παραδοσιακή σπεσιαλιτέ κουνελόπιτας από το “Κτήμα Λιάνου” καθώς και ντόπιο κρασί και τσίπουρο από το αμπέλι Λιάνου.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος της Μαγούλας Θέμης Φάκας, ο πρόεδρος του Μ.Ε.Σ. Μαγούλας “Ο Άγιος Γεώργιος” και μέλη του διοικητικού Στέφανος Στατήρης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Θανάσης Γεροφωκάς, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Ελευθέριος Φουρκιώτης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Καριπίδης, Κίμων Τσούρης, Γιώργος Κατσιούρας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας Νίκος Μπίκιας, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσουκαρέλας, ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας Θεόδωρος Τζιώλας, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ελασσόνας Δημήτρης Δριστέλας, οι επιχειρηματίες Διονύσης Μπαλούκας, Βασίλης Βαρνάς, Ντίνος Δαμάνης, ο πρόεδρος του Εξωραιστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης Θανάσης Βαθράκης, το μέλος του συντονιστικού του ΚΙΝΑΛ Ελασσόνας και περιβαλλοντολόγος Βαγγέλης Παπαλεξίου, ο Ιδιοκτήτης του Ράδιο Ελασσόνα 88,4 Ανδρέας Νικούλης, η πρόεδρος των Ελασσονιτών Εθελοντών Ενεργών Πολιτών Κατερίνα Τζουανάκη και μέλη του συλλόγου, συνεργάτες, συγχωριανοί, συγγενείς και φίλοι.

Previous ArticleNext Article