Λάρισα

Μάξιμος σε Κεραμέως: Ρυθμίστε ενοίκια πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων από κληροδοτήματα

Την επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου 5083/2024 για την προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου των εκμισθωμένων πλημμυρισμένων δημοτικών αγροτεμαχίων και σε όσους μισθώνουν αγρούς από κοινωφελή ιδρύματα ή δημόσια κληροδοτήματα στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στην υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεαραμέως. Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογη κοινοβουλευτική παρέμβαση του Θεσσαλού πολιτικού είχε λυθεί το ζήτημα με τα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias που έπληξαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η διαχείριση των πλημμυρισμένων γεωργικών εκτάσεων και η επίλυση των επιπρόσθετων, πρακτικής φύσης, ζητημάτων, που προκύπτουν.

Προσφάτως, κατόπιν Αναφοράς μου σχετικά με τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια, υπήρξε πρόνοια στο άρθρο 56 του νόμου 5083/2024 (ΦΕΚ 12 Α/26.1.2024). Έτσι, στους δήμους που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών, οι μισθωτές των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για 1 έτος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και  μπορούν να αιτηθούν παράταση της μίσθωσης για 2 έτη από τη λήξη της.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τα μισθώματα αγρών δεν περιορίζεται μόνο στα δημοτικά ακίνητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση αγροτεμαχίου το οποίο ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα  με την επωνυμία “Ίδρυμα Βασιλείου Νικολάου Καρανίκα”, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καστρί του δήμου Αγιάς, δίπλα στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσυρθεί τα πλημμυρικά ύδατα και συνεπώς δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Οι μισθωτές αγρότες, ζητούν την επέκταση των διατάξεων του νόμου 5083/2024 για τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια, ώστε και αυτοί να τύχουν της προσωρινής απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου που έχει συμφωνηθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό μέχρι το 2025, καθώς καλούνται να πληρώσουν τίμημα για γη που αδυνατούν να καλλιεργήσουν, αλλά και δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσει να καλλιεργηθεί».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά την αρμόδια υπουργό αν  προτίθεται να επεκτείνει τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 5083/2024 για τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια συμπεριλαμβάνοντας και την μίσθωση αγρών από κοινωφελή ιδρύματα ή δημόσια κληροδοτήματα στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές για τους μισθωτές αγρότες, οι οποίοι δεδομένων των συνθηκών, αδυνατούν εκ των πραγμάτων λόγω φυσικής καταστροφής να τηρήσουν τους όρους των συμφωνητικών.

Previous ArticleNext Article