Λάρισα

Μάξιμος προς Σπήλιο: Ποια η κατάσταση του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας

Για τη στελέχωση και την ετοιμότητα του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας να ανταποκριθεί στα, όλο και συχνότερα λόγω κλιματικής αλλαγής, ακραία φαινόμενα που προκαλούν ζημιές στην αγροτική παραγωγή, υπό τον φόβο των αγροτών και για ζημιές από τον παγετό του ενσκήψαντος χιονιά, ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια η ολοένα και συχνότερη επίδραση άκαιρων και έντονων καιρικών φαινομένων γεννά ζημιές στην γεωργία, γεγονός που αυξάνει και τις υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ. Τρανταχτό παράδειγμα οι πρόσφατες πρωτοφανείς ζημιές από τον Ιανό στα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, οι οποίες οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών. Για να επιτευχθεί, όμως, η επιβεβλημένη, άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, υπήρξε πλήρης κινητοποίηση άλλα και ενίσχυση του προσωπικού του Οργανισμού στη Θεσσαλία.

Ο όγκος των εργασιών στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα είναι εκ προοιμίου σημαντικός λόγω του έντονου αγροτικού χαρακτήρα της θεσσαλικής γης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή σημαντικό τμήμα του προσωπικού συμμετέχει στα μικτά κλιμάκια των επιτροπών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματοποιούν το έργο των εκτιμήσεων για τις ζημιές του Ιανού σε αγροτικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ανασυστάσεις των ΠΣΕΑ του 2017 στις ελιές και θα πρέπει να προγραμματιστεί η εξέταση 2.000 περίπου ενστάσεων που προέκυψαν από τα πορίσματα των ζημιών στις καλλιέργειες από τον Ιανό.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αγρότες αγωνιούν για την επίδραση του χιονιά και τις προβλέψεις για παγετό. Αν ο παγετός είναι ισχυρός υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες και συνακόλουθα αυξημένη προσδοκία για άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ, καθώς η συμβολή του Οργανισμού στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω των αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή είναι σημαντική».

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Ποια η κατάσταση του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας; Είναι επαρκώς στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό ώστε να ανταποκρίνεται στον όγκο των εργασιών που προέρχεται από τον τομέα ευθύνης του, δηλαδή ολόκληρη τη Θεσσαλία;
  2. Σε περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον συνδρομή, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την ενίσχυσή του;
Previous ArticleNext Article