Λάρισα

Μάξιμος: Να αρθεί η αδικία του “νόμου Κατρούγκαλου” για συνταξιούχους ομογενείς!

Την άρση της αδικίας που υφίστανται με τον “νόμο Κατρούγκαλου” οι συνταξιούχοι ομογενείς από τη Βόρειο ήπειρο και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «τα δεινά των ομογενών μας στην Αλβανία του Χότζα, αλλά και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου, λόγω της εθνικής τους ταυτότητα, υπέστησαν αλλεπάλληλες διώξεις κατά την περίοδο του κομμουνισμού, είναι γνωστά σε όλους. Μετά την πτώση των καθεστώτων αυτών δεκάδες χιλιάδες από αυτούς τους συμπατριώτες μας ήλθαν στην Ελλάδα, προσδοκώντας μια ελεύθερη ζωή, σε ιδιαίτερα, όμως, αντίξοες συνθήκες. Δυστυχώς, συχνά η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει απέναντί τους την οφειλόμενη προσοχή -κάποτε μάλιστα λαμβάνει και μέτρα τα οποία στρέφονται σαφώς εναντίον τους.

Τέτοια, αναμφίβολα, είναι τα μέτρα που προβλέπονται με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 του ν. 4387/2016, γνωστού ως “νόμου Κατρούγκαλου”, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδίκησε κατάφωρα τους ομογενείς μας από τη Βόρειο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ως γνωστόν, σύμφωνα με τον νόμο αυτό, ο υποψήφιος συνταξιούχος δικαιούται να λάβει πλήρη εθνική σύνταξη μόνον αν διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα επί σαράντα χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά ένα τεσσαρακοστό για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής.

Τούτο, όμως, σημαίνει ότι κανείς από τους ομογενείς μας που ήλθαν από τη Βόρειο Ήπειρο, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αρμενία, τη Γεωργία ή άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν δικαιούται να λάβει πλήρη εθνική σύνταξη, καθώς οι πρώτοι από αυτούς, και οι περισσότεροι ταυτόχρονα, ήλθαν τη δεκαετία του 1990, ενώ τα Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενούς εκδόθηκαν το 1998. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις εστίες τους, λόγω των απαγορεύσεων των καθεστώτων που ζούσαν, τιμωρούνται κατά τρόπο απαράδεκτο, και εξομοιώνονται με τον αλλοδαπό ο οποίος εγκαθίσταται στην Ελλάδα.

Επειδή είναι γνωστές οι ευαισθησίες της παρούσας κυβέρνησης στα θέματα των ομογενών μας -όπως έχουν εκφρασθεί κατά κόρον στο παρελθόν- ευελπιστούμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αδικία που διέπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «προτίθεσθε να τροποποιήσετε τις διατάξεις του “νόμου Κατρούγκαλου” για την κατοχύρωση πλήρους εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς που προέρχονται από τη Βόρειο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και είναι αδύνατον να έχουν συμπληρώσει 40 έτη μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;».

 

Previous ArticleNext Article