Λάρισα

Μάξιμος με παραγωγούς επαρχίας Τυρνάβου σε Γεωργαντά: Να δοθεί “ανάσα ζωής” με de minimis στα αχλάδια

«Οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, έχουν φέρει σε δυσχερή θέση τους αχλαδοπαραγωγούς. Η στήριξη των παραγωγών μέσω de minimis είναι επιβεβλημένη, καθώς θα δώσει “ανάσα ζωής” στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, που είναι το κέντρο της καλλιέργειας πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να επανεξεταστούν οι παράμετροι που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  για τη συνεργασία που είχαμε και την κατανόηση του προβλήματος». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με αχλαδοπαραγωγούς της επαρχίας Τυρνάβου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε στον αρμόδιο υπουργό τις παραμέτρους που καθιστούν αναγκαία τη στήριξη των αχλαδοπαραγωγών, σημειώνοντας ότι στον νομό της Λάρισας καλλιεργείται το 60-70% των αχλαδιών πανελληνίως. Ειδικά στον δήμο Τυρνάβου, υπάρχουν βάσει του ΟΣΔΕ του 2021 πάνω από 10.000 στρέμματα με αχλάδια «κρυστάλλια», την κυρία καλλιεργήσιμη ποικιλία, κάνοντας την περιοχή σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα. Επιπροσθέτως επεσήμανε ότι «η ενεργοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών είναι ένα θετικότατο βήμα για την αναδιάταξη των δενδροκαλλιεργειών, ώστε να αμβλύνεται η επίδραση εξωγενών κρίσεων. Πιστεύω, όμως, ότι για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος είναι αναγκαία η επανεξέταση των παραμέτρων του, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία».

Οι αχλαδοπαραγωγοί από την μεριά τους, περιέγραψαν την δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει με τις χαμηλές τιμές που πούλησαν τα φρούτα τους, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί και ζήτησαν τη συνδρομή της πολιτείας για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δαπανηρή αυτή καλλιέργεια. Όπως επισήμαναν, το αχλάδι, ιδιαίτερα το «κρυστάλλι», είναι προϊόν που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά, με την απουσία εξαγωγών σε τέτοιες δύσκολες χρονιές να επιφέρει επιπρόσθετες δυσχέρειες στο να διαθέσουν σε ικανοποιητική τιμή τη σοδειά τους. Με την αναδιάρθρωση καλλιεργειών μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά αχλαδιών, αλλά το υπάρχον πρόγραμμα χρήζει βελτιώσεων, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά.

Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγνώρισε τις δυσκολίες που επέφεραν οι εξωγενείς κρίσεις, ιδιαίτερα στις δενδρώδεις καλλιέργειες, και σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα έχει, εντός Δεκεμβρίου, σαφέστερη συνολική εικόνα των οικονομικών δεδομένων για τα φρούτα φέτος, θα μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος στα αιτήματα των παραγωγών. Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση, ζήτησε την απαραίτητη πίστωση χρόνου για να έχει εικόνα των αιτήσεων συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη συγκεκριμένες προτάσεις που θα υποβληθούν από τους παραγωγούς.

Στη συνάντηση εκ μέρους των παραγωγών ήταν ο πρόεδρος του Α.Σ. Πλατανουλίων κ. Αθανάσιος Κατσής, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ζαμπόγιας και το μέλος κ. Γιώργος Ματράκης, ενώ από τον Συνεταιρισμό «Φρουτοπηγή» παρέστησαν ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαλάκος και τα μέλη κ.κ. Βασίλης Γκουρομπίνος και Χρήστος Καραμούτης.

 

 

Previous ArticleNext Article