Λάρισα

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Τα Θεοφάνεια συμβολίζουν τη νίκη του φωτός και της ελπίδας!

«Χρόνια Πολλά από το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, την πάλαι πότε Βασιλεύουσα. Ο εορτασμός των Θεοφανείων συμβολίζει την νίκη του Φωτός, την επικράτηση της Ελπίδας και της Ζωής. Και στις δύσκολες εποχές που ζούμε έχουμε ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία από την πίστη μας. Χρόνια Πολλά στους Ορθόδοξους όπου γης και σε όλους τους Χριστιανούς!» Τα παραπάνω δήλωσε από το Χρυσούν Κέρας, τον Κεράτιο κόλπο, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την τελετή του αγιασμού των υδάτων στην Κωνσταντινούπολη, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ συμμετείχε στην συνοδική λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στον αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο, όπου εν πομπή κατευθύνθηκε το εκκλησίασμα με τον πατριάρχη του Γένους, αρχιερείς της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας  και τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Εναπομείναντες Ρωμιοί της Πόλης, και πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες κατέκλυσαν τον χώρο πέριξ της εξέδρας από την οποία έγινε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού στη θάλασσα, ενώ αρκετοί έπεσαν στα νερά για να πιάσουν τον Σταύρο.

 Είστε διαρκής φωνή ειρήνης

Μετά τον αγιασμό ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έγινε δεκτός στην αίθουσα του θρόνου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίο εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων προσέφερε αναμνηστικό ένα τάσι με περιστέρι. Όπως είπε απευθυνόμενος στον προκαθήμενο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως «το δώρο είναι συμβολικό, καθώς το περιστέρι είναι το σύμβολο της ειρήνης και εσείς είστε μια διαρκής φωνή ειρήνης. Σήμερα, όμως, το περιστέρι είναι δίπλα επίκαιρο, καθώς όπως πριν λίγο ψάλλατε, το πνεύμα κατήλθε εν είδει περιστεράς».

Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων βουλευτών παρακάθησε μαζί με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ιεράρχες και άρχοντες οφφικιάλιους του Θρόνου στην πατριαρχική τράπεζα που ευλόγησε ο πατριάρχης.

Εξερχόμενος των Πατριαρχείων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «παντού ο εορτασμός των Θεοφανείων προκαλεί ψυχική ευφορία και πνευματική ανάταση. Στην Πόλη, όμως, αυτές οι στιγμές είναι ανεπανάληπτες, για όποιον έχει την ευλογία να τις ζήσει. Η βαριά βυζαντινή κληρονομιά είναι ακόμη παρούσα, την αισθάνεσαι να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Οι τελετές αυτές μας πάνε νοερά στους καιρούς “του ένδοξου μας βυζαντινισμού” κατά την έκφραση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, στις λαμπρές τελετές με τη συμμετοχή των σεπτών αυτοκρατόρων, των Οικουμενικών Πατριαρχών, του πιστού λαού του Θεού στα νερά του Βοσπόρου, σε ημέρες θριάμβου ή θλίψης. Και αυτή την ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά υπηρετεί επαξίως με σθένος, σοφία και πραότητα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος πλέον των τριών δεκαετιών. Εύχομαι, εκ βάθους καρδίας ο Θεός να του δίδει υγεία για να συνεχίζει το σπουδαίο έργο του».

Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «και από εδώ, την Κωνσταντινούπολη, ευχόμεθα και προσευχόμεθα να έλθει σύντομα και πάλι η ειρήνη στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, να πάψει αυτός ο αιματηρός πόλεμος που προκάλεσε η ρωσική εισβολή και έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους, εκατομμύρια πρόσφυγες και ερείπια. Προσδοκούμε ότι οι εμπόλεμοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει λύση βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου».

Previous ArticleNext Article