Λάρισα

Μ.Χαρακόπουλος: “Το Άγιο Όρος “παράθυρο“ στον ένδοξο μας βυζαντινισμό!”

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτή τη δυνατότητα απόδρασης από τη βουή της καθημερινότητας της πόλης, που μας δόθηκε με αφορμή τη χαρά της πανήγυρής σας που μοιραστήκαμε και της αγρυπνίας, που, εκτός της προσευχής, ήταν και ευκαιρία περισυλλογής, ανασκόπησης βίου και πορείας στη ζωή μας». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσφώνηση που κλήθηκε να απευθύνει από τον ηγούμενο της Ι. Μ. Σιμωνόπετρας γέροντα Ελισσαίο στην εορταστική τράπεζα μετά την αγρυπνία για την πανήγυρη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που τέλεσε ο ηγούμενος της Ι. Μ. Δοχειαρίου γέροντας Αμφιλόχιος.

Όπως υπογράμμισε ο Θεσσαλός πολιτικός «κάθε προσκύνημα στο “περιβόλι της Παναγίας” είναι μοναδική εμπειρία. Το Αγιώνυμο Όρος, όπου εγκαταβιούν μοναχοί απ’ όλο τον ορθόδοξο κόσμο, είναι μοναδική ευλογία γι’ αυτόν τον τόπο τον μικρό μα μέγα, που είναι η Ελλάδα. Το Άγιον Όρος είναι οικουμενικός φάρος Ορθοδοξίας -όσο κι αν αυτό ακούγεται ως φράση κλισέ. Θέλω να ξέρετε ότι είναι πολλοί αυτοί που προσβλέπουν σε εσάς και στα δύσκολα ρωτούν “τι λέει το Άγιο Όρος;”. Γιατί ξέρουν ότι το Όρος ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας, και εκπέμπει ορθοδοξία και εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο».

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής πρόσθεσε, επίσης, ότι η εμπειρία είναι μοναδική διότι το Άγιον Όρος «αποτελεί κι ένα “παράθυρο” στον “ένδοξό μας βυζαντινισμό” που έγραψε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Και τα “πρωτοτόκια” της ευθύνης για την προάσπιση αυτού του πλούτου της βυζαντινής κληρονομιάς τα έχουμε εμείς. Και καθώς βρισκόμαστε στο Άγιον Όρος, που πνευματικά υπάγεται στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, επιτρέψτε μου να πω ότι «οι ισχνές αντιδράσεις εκατέρωθεν (καθολικής Δύσης και ορθόδοξης Ανατολής) για τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, του αξεπέραστου μνημείου που συμβολίζει τη δόξα του Βυζαντίου, μαρτυρούν του λόγου το αληθές».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχήθηκε «του χρόνου η πανήγυρις να γίνει σε καλύτερες συνθήκες χωρίς το κακό της πανδημίας, του λοιμού, που είναι μια δοκιμασία για όλο τον κόσμο».

Φωτ. 1) Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο επιβλητικό μοναστήρι της Σιμωνόπετρας, με τον π. Ιουστίνο και τον Λαρισαίο προσκυνητή Τριαντάφυλλο Ζαχαρούδη. 

Φωτ. 2) Στην εορταστική τράπεζα της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας.

Previous ArticleNext Article