«Ασφαλώς, η συζήτηση του νομοσχεδίου δεν έρχεται να αντικαταστήσει ούτε τις αρχές της δικαιοσύνης ούτε τις αρμόδιες επιτροπές που ερευνούν τα αίτια και τις ευθύνες του δυστυχήματος. Αυτό, όμως, που μπορεί να κάνει είναι να συμβάλει με θετικό λόγο και προτάσεις στην υπέρβαση αυτών των παθογενειών. Και γι’ αυτό πρέπει όλοι μας, με ψυχραιμία και αίσθημα ευθύνης να τοποθετούμαστε επί συγκεκριμένων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Ώστε να μην γίνει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά θύματα από ανθρώπινα λάθη ή ολιγωρίες της διοίκησης, γιατί δεν υφίστανται οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής επί του ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Ξεκλήρισμα οικογένειας σε αφύλακτη διάβαση το 2004
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ομιλία του ζήτησε από την κυβέρνηση «οι διατάξεις που προβλέπονται για τη στήριξη των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 να επεκταθούν από τα 15 στα 20 έτη. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, και μάλιστα ιδιαίτερα τραγικές, που συνέβησαν πριν από το διάστημα της 15ετίας. Αναφέρομαι την περίπτωση του φοβερού δυστυχήματος που συνέβη την 1η Φεβρουαρίου 2004, πάλι στη Λάρισα, στην αφύλακτη διάβαση της οδού Κάρλας, στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Βόλου, όπου αυτοκίνητο συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια μητέρα με τις δύο από τις τρεις κόρες της που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, ηλικίας 15 και 8 ετών. Διεσώθη μόνον η τρίτη κόρη 14 ετών, η οποία νοσηλεύθηκε στην εντατική για μήνες, ενώ η αποκατάσταση για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κράτησε πολλά χρόνια. Δυστυχώς, μετά από δικαστική προσφυγή δόθηκε από τον ΟΣΕ μόνον μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση. Είναι νομίζω εύλογο, η περίπτωση της συγκεκριμένης κοπέλας να συμπεριληφθεί στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου».
Αυστηροποίηση ποινών για κλοπές χαλκού
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτησε, επίσης, «την αυστηροποίηση των ποινών για κλοπή σιδηροδρομικού υλικού από λαθρέμπορους χαλκού. Η μετατροπή σε κακούργημα αυτής της εγκληματικής πρακτικής είναι απόλυτα ενδεδειγμένη. Δυστυχώς, το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, που κατ’ επανάληψιν έχουμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το παρατηρούμε και με την κλοπή σε μαζική κλίμακα αγροτικού εξοπλισμού κυρίως με κλοπές αντλιών νερού και συστημάτων άρδευσης».
Υπογειοποίηση σιδηροδρομικών γραμμών ή παράκαμψη αστικού ιστού
Τέλος, ο κυβερνητικός βουλευτής, ολοκληρώνοντας την ομιλία του επανέλαβε «το πάγιο αίτημά μας για την επίλυση του προβλήματος της διέλευσης των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλεως της Λάρισας, είτε με την υπογειοποίησή τους είτε με την παράκαμψη του αστικού ιστού. Πρέπει επιτέλους αυτό το ζήτημα να επιλυθεί για να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα»
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/FOObiBxJ3pU