Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος σε Βασίλη Κικίλια: Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Λάρισας με μόνιμο και εποχικό προσωπικό

«Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τομέα των φυσικών καταστροφών, που γίνονται συχνότερες και σοβαρότερες. Δυστυχώς, η Θεσσαλία είναι μια περιφέρεια που έχει πληγεί επανειλημμένως και σε τρομακτικό βαθμό από αυτήν την νέα κατάσταση με πρωτόγνωρες πλημμύρες, αρχικά με τον Ιανό και ακολούθως με τον Ντάνιελ και Ελίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακραίων αυτών φαινομένων, εκτός από την πρόληψη, επιβάλει και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο υπουργό, τον φίλο Βασίλη Κικίλια, για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε, κατά την οποία μετέφερα το αίτημα ενίσχυσης της Πυροσβεστικής στη Λάρισα τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό, μόνιμο και εποχικό. Η συνταξιοδότηση στελεχών που υπηρετούν στην περιοχή μας δημιουργεί κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος να είναι πανέτοιμες εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, κατά την οποία έθεσε ζητήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες της Λάρισας, όπως του μεταφέρθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Ηλία Αρβυθά.

 

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό για τον συνολικό σχεδιασμό της ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, που εξασφάλισεοπρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι από το 2027 η χώρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, ελικόπτερα, εναέρια κέντρα επιχειρήσεων, πλωτά μέσα, ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα. Ο προγραμματισμός του υπουργείου στοχεύει στη μετάβαση του κρατικού μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφής στην νέα εποχή, με την ενσωμάτωση σε αυτόν των πλέον σύγχρονων μέσων της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Επίσκεψη στη Λάρισα

Επιπλέον, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης αναφέρθηκε στο νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για την πρόληψη αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, που εδράζεται σ’ ένα πλέγμα αλλαγών, μέτρων και παρεμβάσεων, όπως η άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων, η υποχρεωτική συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας στο έργο κατάσβεσης, οι κοινές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις όλων των σωμάτων ασφαλείας και των εμπλεκόμενων φορέων που επιχειρούν στο πεδίο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία, τον προσκάλεσε στη Λάρισα, ώστε να έχει και επί του πεδίου αναλυτικότερη ενημέρωση, με τον κ. Κικίλια να γνωστοποιεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τη θεσσαλική πρωτεύουσα

Previous ArticleNext Article