Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Υγείας: Αναγκαία Οικοτροφείο και Κινητή Μονάδα για Αλτσχάιμερ στη Λάρισα

«Αναμφίβολα είναι καλοδεχούμενη η απόφαση για το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer στη Λάρισα. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπληρωθεί με βάση το εύλογο αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Νομού Λάρισας (Ε.Ε.ΝΑ.Λ.) για την χρηματοδότηση Οικοτροφείου, όπου θα φιλοξενούνται άτομα που πάσχουν από τη νόσο, αλλά και Κινητής Μονάδας, που θα καλύπτει τις ανάγκες όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού μας. Η δράση, άλλωστε, της Εταιρείας αποδεικνύει ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την ορθή διαχείριση των προβλεπόμενων δομών. Εξάλλου, το δίκαιο του αιτήματος είχε αναγνωρίσει και η αρμόδια υφυπουργός σε συνάντησή μας, με αντικείμενο ακριβώς το ζήτημα της χρηματοδότησης των δομών της Ε.Ε.ΝΑ.Λ., τον Αύγουστο του 2021. Καθώς το αίτημά μας ικανοποιήθηκε μόνο μερικώς, είμαι αναγκασμένος να επανέλθω για μια ακόμη φορά, ζητώντας την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης ένταξης των αναγκαίων δομών στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 ή στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση σχετικής Αναφοράς προς τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί -μετά από σχετική ενημερωτική επιστολή που έλαβε- στο αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Νομού Λάρισας προ το Υπουργείο Υγείας. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι στην τροποποιημένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας (αριθ. Πρωτ.ΓΕα.β/Γ.Π.οικ.22845/20-4-2022), για την 5η ΥΠΕ, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προβλέπεται μόνο Κέντρο Ημέρας και όχι Οικοτροφείο και Κινητή Μονάδα, όπως ήταν το αρχικό αίτημα. Μάλιστα αναφέρεται ότι δόθηκαν Οικοτροφεία σε περιοχές της 5ης ΥΠΕ, όπου δεν υφίστανται οργανωμένες Εταιρείες Alzheimer.

Η Ε.Ε.ΝΑ.Λ., υπογραμμίζοντας τα πληθυσμιακά μεγέθη του νομού, ζητά την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης για τη λειτουργία, επιπλέον του Κέντρου Ημέρας, και Οικοτροφείου (για μόνιμη και προσωρινή φιλοξενία των ατόμων με νόσο Alzheimer), όπως και Κινητής Μονάδας (για την ενημέρωση και την κάλυψη των αναγκών ασθενών και φροντιστών που βρίσκονται σε απομακρυσμένους δήμους και κοινότητες του νομού).

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά από ενημέρωση από την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ν. Λάρισας κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή είχε συναντηθεί στις 4 Αυγούστου 2021 με την υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για τα θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, στην οποία είχε αναλυτικά θέσει το ζήτημα. Μετά την μερική, μόνο, ανταπόκριση της πολιτείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κυβερνητικός βουλευτής επανέρχεται -αυτή τη φορά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου- ζητώντας την αξιολόγηση και την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Νομού Λάρισας.

Previous ArticleNext Article