Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος προς Χατζηδάκη-Μπρατάκο: “Ανάσα ζωής” για περιφερειακό Τύπο η δημοσίευση δημοσίων συμβάσεων

«Το αίτημα της Διαφάνειας είναι από τα πλέον επιτακτικά στην εποχή μας, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες του δημοσίου. Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πού κατευθύνονται τα χρήματα που λαμβάνονται από τους φόρους που πληρώνει, κι αν από πλευράς του κράτους γίνεται η ορθή διαχείρισή τους. Αυτό τον ρόλο εξυπηρετούν οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις. Στην επαρχία, ωστόσο, αυτή η διαδικασία εξυπηρετείται στον μέγιστο βαθμό από τη δημοσίευση των δημόσιων συμβάσεων στον επαρχιακό τύπο, ο οποίος, αναμφίβολα, παίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική ζωή των τοπικών κοινωνιών και ενισχύει τη λειτουργία της Δημοκρατίας». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την κατάθεση Αναφοράς προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Γιάννη Μπρατάκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί στο αίτημα που διατύπωσε -με σχετική Επιστολή που του εστάλη- ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ). Άλλωστε, έχει θέσει κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν το ζήτημα της ενίσχυσης του επαρχιακού τύπου τόσο με παραστάσεις σε υπουργούς όσο και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, με ερώτησή του στις 12.11.2020, προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, είχε ζητήσει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες και την ανάγκη για διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να διατηρηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων.

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε, ακόμη, ότι «όπως επισημαίνουν και τα μέλη του ΣΗΠΕ, αυτή η πρακτική ακολουθείται και σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η υποχρεωτική δημοσίευση των κρατικών διακηρύξεων αποτελεί ανάσα ζωής για τον επαρχιακό τύπο, ο οποίος, όπως και το σύνολο των έντυπων ΜΜΕ, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ως εκ τούτου, το αίτημα του ΣΗΠΕ, που ζητά μετ’ επιτάσεως όχι μόνον να αποφασιστεί μια ακόμη παράταση της υποχρεωτικότητας στη δημοσίευση των δημοσίων συμβάσεων στον έντυπο περιφερειακό τύπο της χώρας, αλλά αυτές να μονιμοποιηθούν, είναι απόλυτα εύλογο».

Previous ArticleNext Article