Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: Να λειτουργησει αφυπνιστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

«Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για τη μη υλοποίηση δεσμεύσεων που τους παρασχέθηκαν προ τετραμήνου από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνέπεια την επιδείνωση της θέσης τους, ευελπιστώ να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία, εύλογα αναμένουν την εφαρμογή των κατά καιρούς εξαγγελιών που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που βιώνουν και θα βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην κατάθεση σχετικής Αναφοράς, συνηγορώντας στην ανάγκη της κατά το δυνατό ταχύτερης αντιμετώπισης των προβλημάτων που θέτει με επίσημη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου από την ηγεσία του υπουργείου για επίλυση όλων των βασικών θεμάτων. Την οποία και την δώσαμε. Δυστυχώς, όμως, τέσσερις μήνες μετά δεν βλέπουμε καμία πρόοδο για επίλυση των προβλημάτων».

 

Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τα βασικά προβλήματα τα οποία θέτει η Ομοσπονδία είναι:

1) Συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι, για την αποτροπή νοθείας της ΦΕΤΑΣ.

2) Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβολή άδικων περικοπών της βασικής και άλλα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

3) Άμεση και σωστή αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από πυρκαγιές και πλημμύρες.

 

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας «οι έλεγχοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η προσδοκία που υπήρχε με την δημιουργία της Διεπαγγελματικής έχει εξανεμιστεί διότι δεν υπάρχουν πόροι χρηματοδότησης, οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν, ΕΛΓΟ ΚΑΙ ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένοι οργανισμοί και το σύστημα Άρτεμις 2 θα λειτουργήσει μετά από αρκετά χρόνια αν αποφασίσουν κάποια στιγμή από το υπουργείο να προκηρύξουν τον διαγωνισμό της τεχνικής υποστήριξης».

Αναφορικά με τους τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, σημειώνεται ότι «ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμη αρωγή. Πληρώθηκε το ζωικό κεφάλαιο σε ποσοστό 70% αιγοπρόβατα και 50% στα βοοειδή, αν και ορισμένοι είναι κάτω από αυτό το ποσοστό, στο δε πάγιο κεφάλαιο ήρθε το 5.2 να αποτελειώσει κάθε ελπίδα. Το πρόγραμμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συνάδελφοι παραγωγοί μας ενημερώνουν πως δεν αποζημιώνεται η αντικατάσταση αλλά η επισκευή! Δηλαδή σε ένα κατεστραμμένο μηχάνημα το οποίο δεν επισκευάζεται σου λένε πάρε καινούργιο με δικά σου λεφτά!».

Previous ArticleNext Article