Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος για “αυλαία” Έκθεσης “Μνήμες από αλησμόνητες πατρίδες”: Η Μικρά Ασία παραμένει στην καρδιά μας!

«Όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα όσοι καταγόμαστε από τις αλησμόνητες πατρίδες και τα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας έχουμε χρέος να διατηρούμε άσβεστη την μνήμη τους και να μεταλαμπαδεύουμε στα νέα παιδιά τα πολύτιμα σπαράγματα που έχουν διασωθεί από τους πρόσφυγες προγόνους μας. Αυτό τον στόχο υπηρέτησε και η Έκθεση με τα κειμήλια προσφύγων στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας που ολοκληρώθηκε σήμερα, 31.03.23. Μπορεί να πέρασε ένας αιώνας από το εθνικό τραύμα της καταστροφής και του ξεριζωμού, αλλά η Μικρασία παραμένει στην καρδιά μας». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τη λήξη της περιοδικής έκθεσης «Μνήμες από αλησμόνητες πατρίδες» με κειμήλια προσφύγων από την Καππαδοκία που διοργανώθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο διάστημα λειτουργίας της Έκθεσης, είχαν την ευκαιρία πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας να δουν από κοντά σημαντικά κειμήλια που μεταφέρθηκαν από την γη της Καππαδοκίας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές εκδηλώσεις που πρόσφεραν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή και την προσφορά των Καππαδοκών στη Μικρά Ασία και στις περιοχές της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

Ο κύκλος των διαλέξεων στη διάρκεια της Έκθεσης ξεκίνησε με ομιλία του βουλευτή και συγγραφέα δρ Μαξιμου Χαρακόπουλου -κατά την ημέρα των εγκαινίων από τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο– με θέμα «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» και ολοκληρώθηκε με ομιλία της αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, κ. Μαρίας Ξενάκη, με θέμα: «Δύο εμβληματικοί βυζαντινοί ναοί της Καππαδοκίας: Ο Αρχάγγελος στο Ευμορφοχώρι/Cemil και ο Άγιος Γεώργιος στα Ποτάμια/Dereköy».

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής στη δήλωσή του συνεχάρη «όλους όσοι εργάστηκαν για το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φιλίστορα επίσκοπό μας κ. Ιερώνυμο, στην προϊσταμένη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, την κοινότητα Ομορφοχωρίου και τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Χατζόπουλο, την Ιστορική-Λαογραφική Ένωση Λάρισας “Αλησμόνητες πατρίδες” και τους “Φίλους του Διαχρονικού Μουσείου”. Η Λάρισα δικαιούται πολύ περισσότερες ανάλογες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που συνιστούν ανάσες πολιτισμού».

Η έκθεση περιλάμβανε εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκεντήματα από το Ομορφοχώρι Λάρισας καθώς και βιβλία, έγγραφα και άλλα προσωπικά αντικείμενα προσφύγων προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσφερε για τις ανάγκες της Έκθεσης μια σειρά από καραμανλήδικα βιβλία από την προσωπική του συλλογή.

Previous ArticleNext Article