Υποδειγματικές χαρακτηρίζει τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος και αναλύει τις προκλήσεις και τις προοπτικές του θεσσαλικού κάμπου.
Παράλληλα, μιλώντας στο «Π», εξηγεί την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ δηλώνει πως στη ΝΔ είναι ευπρόσδεκτοι όσοι ενστερνίζονται τις ιδέες της παράταξης και επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάταξη της χώρας μας, αλλά όχι όσοι επιθυμούν να αναστηθούν πολιτικά. Επίσης, μιλάει για τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Εκλέγεστε σε έναν αγροτικό αλλά και πολύπαθο Νομό της χώρας. Οπότε γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα των αγροτών αλλά και τις ελλείψεις υποδομών της περιοχής. Πώς προχωρούν οι αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές;
Πράγματι, οι καταστροφές, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες Ντάνιελ και Ελίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε οικίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεωργικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε υποδομές ήταν άνευ προηγουμένου. Οι πληγές είναι ακόμη μεγάλες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα παρακάρλια χωριά, όπου «χάθηκαν» κάτω από το νερό 180 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα, μιλούμε για πλήρη κατάρρευση της παραγωγικής δραστηριότητας. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια στήριξης των πλημμυροπαθών παραγωγών. Οι προκαταβολές αποζημιώσεων που δόθηκαν ήταν γενναίες. Ελήφθησαν, επίσης, μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ενώ ανατέθηκε και σε ομάδα Ολλανδών ειδημόνων να βρεθεί λύση σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής και να δοθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το αύριο, τον οποίο εναγωνίως αναμένουν οι πληγέντες.
Η Λάρισα, ή «η αρχόντισσα» του Θεσσαλικού κάμπου πότε θα ανακάμψει και θα ξαναφτάσει σε υψηλά επίπεδα παραγωγής;
Η άποψη που εξ αρχής εξέφρασα, μετά τις πλημμύρες, ήταν ότι η διαχείριση της επόμενης ημέρας για τον νομό Λαρίσης αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία, απαιτούσε ένα νέο οραματικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής. Διότι δεν είναι μόνον τα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Πρέπει να δούμε και πάλι τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε, που έχει μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Οι δυνατότητες υπάρχουν, και οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε, ειδικά τώρα που η ελληνική οικονομία έχει μπει πιά για τα καλά στην τροχιά της ανάπτυξης.
Ποια είναι η εκτίμηση σας από τους αγρότες της περιοχής, θα συνεχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις ή όχι;
Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι το δίκιο των αγροτών το αναγνώρισε και η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία. Όλοι αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά σε σχέση με την τιμή από το χωράφι στο ράφι. Ότι δεν είναι ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος που καρπώνεται αυτό το υπέρογκο κέρδος, που δημιουργεί ο πληθωρισμός, που είναι τελικά σε μεγάλο βαθμό πληθωρισμός της απληστίας. Επιπλέον, είχαμε τις φυσικές καταστροφές, το αντίξοο διεθνές περιβάλλον, αλλά και λανθασμένες αποφάσεις της Ε.Ε., που υποκινήθηκαν από έναν «πράσινο ζήλο». Προωθήθηκαν, δηλαδή, μέτρα που επέβαλαν στους Ευρωπαίους αγρότες μια σειρά από περιορισμούς στο όνομα της «πράσινης μετάβασης». Την ίδια ώρα, που όλος ο υπόλοιπος κόσμος παράγει χωρίς περιορισμούς και στέλνει τα προϊόντα του φθηνότερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Ευτυχώς, οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των αγροτών αφύπνισαν τα κέντρα αποφάσεων, και η ΚΑΠ θα αναδιαμορφωθεί εκ νέου. Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα ήταν υποδειγματικές, πήραν και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού, και κέρδισαν όχι μόνον τη συμπάθεια αλλά και πολλά από τα αιτήματά τους έγιναν αποδεκτά. Οι ίδιοι βεβαίως θα αποφασίσουν για τη συνέχεια, αλλά θεωρώ ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο εποικοδομητικού διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων.
Το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες είναι το εξής: Εφόσον η οικονομία πηγαίνει καλά γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει σε στοχευμένες παροχές προς τους αγρότες; Τι απαντάτε;
Ήδη ανακοινώθηκαν στοχευμένα μέτρα, κυρίως για το ενεργειακό κόστος. Βεβαίως χρειάζονται γενναιότητες παρεμβάσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να στηρίζονται στις αντοχές της οικονομίας. Κάποτε, στην εποχή των «παχέωναγελάδων» με δανεικά, συμπεριφερόμασταν έτσι, και είδαμε πού φθάσαμε. Η διαχείριση των προβλημάτων χρειάζεται σύνεση. Ασφαλώς, παροχές και ενισχύσεις, αλλά με τρόπο που να βοηθά την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Και χωρίς τον κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής. Ο πρωθυπουργός, που έχει συνολική εικόνα, είπε ότι «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού». Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούν το θέμα από κοντά. Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλία είναι ακριβώς ένα δείγμα αυτής της έγνοιας για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Παράλληλα, δίνεται και ένας αγώνας σε επίπεδο ΕΕ για να ωφεληθεί η πρωτογενής παραγωγή μας από τις αλλαγές στην ΚΑΠ, και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και από εκεί καλά νέα.
Να φύγουμε από την εκλογική σας περιφέρεια και να περάσουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στο εσωτερικό της ΝΔ υποβόσκει μια κριτική για το μεγάλο άνοιγμα της παράταξης στο χώρο του κέντρου. Θεωρείται πως η αξιοποίηση αρκετών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ έχει αλλοιώσει την φυσιογνωμία της γαλάζιας παράταξης;
Η ΝΔ είναι πάντα η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και εκείνος πριν από 50 χρόνια έφτιαξε ένα κόμμα που δέχθηκε πολιτικούς και από το κέντρο, όπως ήταν ο Θανάσης Κανελλόπουλος ή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού. Στη ΝΔ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι όσοι είδαν «το φως το αληθινόν», που αναθεωρούν απόψεις και ενστερνίζονται την ιδεολογία της παράταξης μας, όχι για να «αναστηθούν» πολιτικά αλλά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην γενικότερη προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τον κίνδυνο πως το μεγάλο άνοιγμα της ΝΔ προς το κέντρο ελλοχεύει κινδύνους από τα δεξιά. Την άποψη αυτή την συμμερίζονται αρκετά στελέχη. Εσείς;
Ο πρώην πρωθυπουργός με τις καίριες παρεμβάσεις του διατυπώνει πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις που οφείλουμε να τις λαμβάνουμε υπόψη. Δικαίως, θα μπορούσε να πει κανείς πως μιλά ως η συνείδηση της παράταξης, την οποία υπηρετεί κοινοβουλευτικά από το 1977. Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις, όπως ήταν ο πρόσφατος νόμος για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, τον οποίο και εγώ καταψήφισα, δεν υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος ή μάλλον την πλειοψηφία της βάσης της ΝΔ. Αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να αφήσει χώρο για εκμετάλλευση του θέματος από τα κόμματα δεξιότερα ημών, αν και αυτή τη στιγμή η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχοι στην πολιτική σκηνή.
Δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές έχουν έναν χαλαρό χαρακτήρα και αποτελούν για τους πολίτες μια καλή ευκαιρία για να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση χωρίς, όμως, να διαταράξουν το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Φοβάστε μήπως οι πολίτες στείλουν ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας προς τη ΝΔ;
Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές ήταν πάντα πιο «χαλαρή», και για κάποιους ευκαιρία να στείλουν μηνύματα στην κυβέρνηση ή να εκφράσουν και διαμαρτυρία για επιμέρους πολιτικές. Ωστόσο, με αφορμή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις γίνεται κατανοητό ότι όλο και μεγαλύτερη σημασία έχει και το ευρωκοινοβούλιο στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Επομένως, δεν είναι και τόσο… ανώδυνα τα μηνύματα της οποίας ψήφου πικρίας ή διαμαρτυρίας ή και αποχής σε ένδειξη δυσαρέσκειας. Αν παρ’ ελπίδα, υπάρξει, όπως λέτε, ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας, προφανώς θα αξιολογηθεί και ως αξίωση για διορθωτικές κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, ότι η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα και η μόνη σοβαρή πρόταση εξουσία για τη χώρα, και ως τέτοια θα επιβραβευτεί και στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Θεωρείτε πως οι επικείμενες ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο εξελίξεων για το χώρο της Κεντροαριστεράς;
Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε μια ανατάραξη και αναδιαμόρφωση. Θα πάρει κάποιο χρόνο να παγιωθούν τα νέα δεδομένα, όποια και αν είναι αυτά. Ίσως οι ευρωεκλογές δείξουν κάποιες τάσεις, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Αυτό που εγώ υποστηρίζω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση με συγκροτημένο λόγο. Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν ωφελεί σε τελική ανάλυση ούτε την ίδια την κυβέρνηση.
Πως κρίνετε τις εξελίξεις στον Συριζα; Θεωρείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κρατήσει την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές ή θα περάσει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ;
Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παταγώδη αποτυχία του στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας, απογοήτευσε τον κόσμο του που είχε πιστέψει τα «παχιά λόγια» της ηγεσίας του. Αυτή η σταδιακή φυγή των οπαδών και ψηφοφόρων, έχει φέρει τα φαινόμενα διάλυσης, που νομίζω ότι επιτάθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, που εξελίχθηκε σε οπερέτα! Η επίλυση, ωστόσο, των εσωκομματικών ζητημάτων τους αφορά μόνον του ίδιους.
Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη