Ελασσόνα

Λέκκας: Χρειάζονται καλύτερες κατασκευές στις σεισμογενείς περιοχές

Ο σεισμός στην περιοχή μας και κυρίως στην σεισμογόνο περιοχή που περικλείεται από τους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός και να προσαρμοστεί με αυτόν της Λάρισας. Σήμερα η Λάρισα κτίζεται με επιτάχυνση σεισμού 24% όταν στις παραπάνω περιοχές είναι στο 16%.

Η LarissaPress ρώτησε τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα – Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης και πρόεδρο του ΟΑΣΠ ο οποίος βρέθηκε και ερεύνησε την περιοχή. «Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να πάμε σε νέο αντισεισμικό κανονισμό στην σεισμογόνο περιοχή της Ελασσόνας και Τυρνάβου. Μάλιστα η σεισμική ακολουθία κατέδειξε ότι οι επιταχύνσεις των σεισμών που εκδηλώθηκαν καλύπτονται από τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Όμως φαίνεται πως σίγουρα έχουμε ανάγκη οι νέες κατασκευές να είναι καλύτερες από αυτές που κατέρρευσαν και σύμφωνες με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό», σημείωσε.

Τι λένε οι άνθρωποι που διενήργησαν τους ελέγχους

Ρωτήσαμε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και τον συντονιστή των αυτοψιών και πολιτικό μηχανικό Αντώνη Γιαννούτσο για το εάν ο ισχύον κανονισμός καλύπτει την περιοχή. «Είναι αλήθεια ότι μας εξέπληξε το εύρος των καταστροφών, αλλά μιλάμε στην πλειοψηφία τους για πολύ παλιές κατασκευές, οι οποίες είτε κατέρρευσαν, είτε έχουν σημαντικές ζημιές. Αυτές δεν είχαν καθόλου αντισεισμικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα κτήρια που θα κριθούν επισκευάσιμα μπορούν να έχουν και μια αντισεισμική μελέτη στατικότητας για να θωρακιστούν.  Πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέμα για την αντικατάσταση του αντισεισμικού κανονισμού στην περιοχή, αλλά θέλουμε πιο ασφαλή κτίρια», κατέληξε.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article