Ελασσόνα

Λάρισα: Στις πλατείες των χωριών οι αγρότες – Πανθεσσαλική σύσκεψη στις 25 Ιανουαρίου

Εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που έγιναν σε Τύρναβο και Αγιά του νομού Λάρισας. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στα χωριά τους και κατευθύνθηκαν οργανωμένα στις πλατείες όπου είχαν οριστεί οι συγκεντρώσεις.

Στον Τύρναβο, έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων, του οινοποιείου, του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Μαχητικό ήταν και το συλλαλητήριο στην Αγιά. Εκεί οι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφορά τη διαφορετική στρεμματική αποζημίωση και αποκλεισμό ποικιλιών μήλων , από τα μέτρα αναπλήρωσης εισοδήματος που είχαν ανακοινωθεί πριν 20 μέρες. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησαν το ποσό των 300 ευρώ να αφορά όλες τις ποικιλίες. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τα ποσά που ανακοινώθηκαν για προϊόντα όπως τα κάστανα και ζήτησαν να υπάρξει επαρκής αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα προϊόντα τους .

Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν και σε άλλα χωριά του νομού Λάρισας, στην επαρχία Φαρσάλων, στο δήμο Κιλελέρ αλλά και στο δήμο Ελασσόνας. Ειδικά οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, έβγαλαν τρακτέρ στο κόμβο Δολίχης (παλιόχανο), στο χάνι Χατζηγώγου, στην Καλλιθέα, στην Τσαριτσάνη.

Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα, απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς κελυφωτών, στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Ακόμα, έκδοση των πορισμάτων και καταβολή των αποζημιώσεων για τις χαλαζόπληκτες περιοχές του περσινού καλοκαιριού στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ολύμπου πριν την ολοκλήρωση του Γενάρη.

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη όπου θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ τον Τύρναβο αναμένεται το επόμενο διάστημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να συναντηθεί με τους αγρότες της περιοχής και να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr και 902.gr 

Previous ArticleNext Article