Λάρισα

Λάρισα: Σιτάρι σπέρνουν, «χρυσάφι» γίνεται – Σε τιμές-ρεκόρ πωλούν φέτος οι παραγωγοί σιτηρών

Σημαντικά κερδισμένοι εμφανίζονται, φέτος, οι παραγωγοί σκληρού σίτου, ακόμη και με τα προβλήματα στις αποδόσεις που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες των φετινών Απριλίου και Μαΐου.

Ο ένας μετά τον άλλον, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας -και σε άλλες περιοχές της χώρας- πωλούν σε τιμές-ρεκόρ για τα εγχώρια δεδομένα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα (8 Ιουλίου 2021) πέτυχε τη μεγαλύτερη τιμή στην εγχώρια αγορά σκληρού σιταριού στα αλώνια, κλείνοντας συμφωνία με έμπορο της περιοχής -και δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που ο εν λόγω Συνεταιρισμός πετυχαίνει την υψηλότερη τιμή.

Ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου πούλησε στην τιμή των 28,5 λεπτών ανά κιλό, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται στα 27 λεπτά το κιλό.

Σε περίπου ίδια επίπεδα κινήθηκε και η συμφωνία που πέτυχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας, καθώς «έκλεισε» στα 286 ευρώ τον τόνο, με συμβόλαια για 1.800 τόνους σκληρού σίτου φετινής εσοδείας -πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα χέρια του παραγωγού θα φτάσουν τιμές στα 27 λεπτά το κιλό. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός αναμένεται να προχωρήσει σε νέα πώληση τον Σεπτέμβριο, καθώς διαθέτει ακόμη ποσότητες του προϊόντος.

Ακόμη υψηλότερη τιμή, στα 31 ευρώ το κιλό «κλείδωσε» για 25.000 τόνους σκληρού σίτου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας, μόλις την περασμένη Παρασκευή, 16 Ιουλίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός – το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η ποσότητα αυτή αγοράστηκε από εταιρεία με έδρα στον Ενιπέα Φαρσάλων.

Οι μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις κατά περίπου 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας του παγετού του φετινού Απριλίου, αλλά και του καύσωνα του φετινού Μαΐου, καθώς και αντίστοιχες μειωμένες παραγωγές στο εξωτερικό (Καναδάς) είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν και τις εγχώριες τιμές παραγωγού σε υψηλά επίπεδα.

Οι εξελίξεις στις τιμές του σκληρού σίτου συμπαρασύρουν ανοδικά και τις τιμές στα άλλα σιτηρά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα στους κτηνοτρόφους, από τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές.

newsroom onlarissa.gr με πληροφορίες από agrotypos.gr

Πηγή: onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article