Κόσμος

Κοροναϊός – Για ποιους αποφασίστηκε τρίτη δόση εμβολίου

Το «πράσινο φως» για ενισχυτική, τρίτη δόση εμβολίου, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα άναψε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), μια κίνηση που αποσκοπεί να προστατεύσει μερικούς από τους πιο ευάλωτους Αμερικανούς από τη μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

«Η σημερινή κίνηση επιτρέπει στους γιατρούς να ενισχύσουν την ανοσία σε ορισμένα άτομα με ανοσοκατεσταλμένα άτομα που χρειάζονται επιπλέον προστασία από τον COVID-19» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εν ενεργεία Επίτροπος του FDA, Δρ. Janet Woodcock.

Pfizer ή Moderna

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι οι μεταμοσχευμένοι και τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή μπορούν να λάβουν τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή Moderna, τονίζοντας ότι ο υπόλοιπος πλήρως εμβολιασμένος πληθυσμός είναι «επαρκώς προστατευμένος» και επί του παρόντος δεν χρειάζονται επιπλέον δόση.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να εξετάσει το ενδεχόμενο τρίτης δόσης για ανοκατασταλμένους Αμερικανούς. Εφόσον δώσει και το CDC την έγκρισή του, οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ Anthony Fauci δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι υγείας επιταχύνουν τις ρυθμιστικές προσπάθειες για τη λήψη επιπλέον δόσης των εμβολίων για αυτούς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με καρκίνο και HIV ή εκείνους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων. Είπε ότι τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι δεν παράγουν επαρκή ανοσολογική απάντηση μετά τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου Covid.

«Τα ανοσοκατασταλμένα άτομα είναι ευάλωτα»

«Τα ανοσοκατασταλμένα άτομα είναι ευάλωτα» δήλωσε ο Fauci την Πέμπτη. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να προχωρήσουμε για να ενισχύσουμε αυτά τα άτομα και τώρα δουλεύουμε πάνω σε αυτό και θα εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι πολύ υψηλή προτεραιότητα».

Αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 2,7% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά αποτελούν περίπου το 44% των νοσηλευόμενων περιπτώσεων Covid.

Μελέτες δείχνουν ότι τρίτη δόση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά στην πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Τέσσερις μελέτες τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι το 16% έως 80% των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα για την καταπολέμηση του Covid μετά από δύο δόσεις. Μεταξύ αυτών, το 33% έως 50% ανέπτυξαν μικτή απόκριση αντισωμάτων μετά τη λήψη επιπλέον δόσης, σύμφωνα με το CDC.

Πηγή: in.gr

Previous ArticleNext Article