Λάρισα

Κόκκαλης σε Λιβανό: Να εγκριθούν και τα σχέδια βελτίωσης των επιλαχόντων αγροτών

Να αρθεί η αδικία με τους επιλαχόντες αγρότες που αρχικά είδαν τα σχέδια βελτίωσής τους να εγκρίνονται αλλά στη συνέχεια έμειναν εκτός λόγω έλλειψης κονδυλίων, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο κ. Κόκκαλης επισυνάπτει στην αναφορά του υπόμνημα από τη συντονιστική επιτροπή αγροτών Κεντρικής Ελλάδας όπου τονίζεται ότι «πάρα πολλοί, παλιοί και νέοι, αγρότες του μέτρου 6.1, τόσο στην Κεντρική, όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βρέθηκαν στην δυσάρεστη θέση των επιλαχόντων, παρόλο που αρχικά είχαν εγκριθεί στο πρόγραμμα, λόγω έλλειψης κονδυλίων».

Ο Λαρισαίος πολιτικός παραθέτει αυτούσιο το υπόμνημα της επιτροπής, όπως απεστάλη στους αρμόδιους φορείς και ζητά από τον υπουργό να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε άμεσα όλοι οι επιλαχόντες αγρότες-επενδυτές να εγκριθούν στο πρόγραμμα 4.1.1. με την παροχή επιπλέον κονδυλίων.

Αναλυτικά το υπόμνημα: «Αξιότιμε κε υπουργέ αφού σας συγχαρούμε για το νέο πόστο σας θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα σημαντικό αίτημα . Ο πολύς κόσμος αγροτών-επενδυτών (παλιοί αλλά και νέοι του μέτρου 6.1)  στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα , ενώ κάναμε αίτηση αν και εγκριθήκαμε , ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια , ότι είμαστε επιλαχόντες .

1) Να θυμίσουμε ότι όταν βγήκε η προκήρυξη το 2018 , είχε να βγει από το 2011 γιαυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες, οι οποίοι όμως θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους, στα χωριά τους.

2) Με τις υλοποιήσεις  του προγράμματος συνεισφέρουμε στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου , στην προστασία του περιβάλλοντος , στην μείωση του κόστους παραγωγής , στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων  στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

3) Μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ, το νέο ΠΑΑ , αλλά και από εθνικούς πόρους, όπως βρέθηκαν κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ή τον κορωνοϊο  με παρόμοιο τρόπο μπορούν να βρεθούν για τα σχέδια βελτίωσης

4) Θυμίζουμε ότι η επιδότηση είναι στον μισό προϋπολογισμό που σημαίνει θα βάλουμε λεφτά και εμείς θα πληρώσουμε φόρους και φπα στο κράτος που σημαίνει ότι και το κράτος χάνει έσοδα από φόρους , αλλά και εμείς ως αγρότες επενδύουμε.

5) Όλοι εμείς όταν εγκριθήκαμε κάναμε και δηλώσαμε την φυσιολογική κατάσταση, δεν κάναμε διάφορα τερτίπια ώστε να αυξήσουμε την βαθμολογία.

6) Να θυμίσουμε ότι η βαθμολογία ήταν άδικη σε αρκετούς κλάδους, ενδεικτικά το 80% των αγελαδοτρόφων-βοοτρόφων ή οι παραγωγοί μεγάλων καλλιεργειών που  παρέμειναν επιλαχόντες επειδή έτσι έκριναν κάποιοι.

7) Εξαιτίας κάποιων κανόνων του μέτρου μας πέταξαν από αυτό έξω, ενώ δεν πρέπει να στοχοποιούμαστε, είμαστε αγρότες του μόχθου.

Κατόπιν όλα τα παραπάνω αιτούμαστε την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 με την παροχή επιπλέον κονδυλίων».

Previous ArticleNext Article