Λάρισα

Κερδίζει… έδαφος το σιτάρι στη Θεσσαλία

«Στροφή» στο σιτάρι κάνουν οι αγρότες στον κάμπο της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας ευρύτερα για τις φθινοπωρινές σπορές. Οι υψηλές τιμές φέτος στο προϊόν, έχουν λειτουργήσει ως «δέλεαρ» για τους παραγωγούς, με το κριθάρι και άλλα ψυχανθή να δίνουν τη θέση τους στο σιτάρι στο Θεσσαλικό κάμπο.

Την ίδια ώρα, τα αρδευτικά προβλήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο στα καταληκτικά σημεία του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο της Καρδίτσας, οδηγούν αρκετούς αγρότες στην αύξηση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων σιταριού.

Σε ότι αφορά τη Λάρισα τα προβλήματα για τις εαρινές καλλιέργειες επιτείνονται από το ακριβό κόστος του αρδευτικού νερού. Οι εκτιμήσεις είναι πως φέτος θα έχουμε αύξηση της καλλιέργειας σκληρού σιατριού στο θεσσαλικό κάμπο της τάξης του 10 έως 15%, παρά το γεγονός ότι έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές των λιπασμάτων (τριπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρυσι).

Αξίζει να τονιστεί ότι αυτή την περίοδο η τιμή του σκληρού σίτου καταγράφει νέο ρεκόρ με 550 ευρώ ο τόνος σε λιμάνι της Βόρειας Ιταλίας (τιμή Φότζια). Φυσικά τα επίπεδα αυτών των τιμών τα απολαμβάνον ελάχιστοι αγρότες στη Θεσσαλία που επιμένουν να έχουν αποθηκευμένο το προίόν τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως υπάρχει και στους κτηνοτρόφους από το ενδεχόμενο μείωσης της καλλιέργειας καλαμποκιού, λόγω του ακριβού κόστους λίπανσης, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί εξανεμίζοντας τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος

Πηγή: thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article