Λάρισα

Κέλλας: Στήριξη των οινοστάφυλων και ενίσχυση του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών

Η αμπελοκαλλιέργεια, ένας δυναμικός κλάδος, που αποτελεί βασική παραγωγική ενασχόληση των κατοίκων της επαρχίας Τυρνάβου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, υπέστη τα τελευταία χρόνια σημαντικό πλήγμα. Όπως αποδεικνύεται, μάλιστα, από επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία, ο κλάδος συρρικνώνεται και ασφυκτιά.

Καθίσταται, επομένως, επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, μέσω των ειδικών μέτρων στήριξης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που αποφάσισε πρόσφατα η ΕΕ, από τον Β’ πυλώνα της ΚΑΠ.

Αυτά τονίστηκαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας Χρήστου Κέλλα, με τη διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αιτήματα του κλάδου από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Χρήστο Τσιτσιρίγγο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο τομέας αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων έχει εισέλθει σε εποχή αβεβαιότητας και επικίνδυνης συρρίκνωσης, ως αποτέλεσμα διαχρονικών αδυναμιών, αφενός, και  των σωρευτικών επιπτώσεων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αφετέρου.

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κύμα ανατιμήσεων στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα καύσιμα, τα υλικά συσκευασίας και το κόστος διακίνησης, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Παρουσίασε, επιπλέον, στοιχεία, που αποδεικνύουν τη δραματική συρρίκνωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας, παρά το υφιστάμενο καθεστώς των νέων αδειών φύτευσης, αλλά και τη μείωση τιμών στα οινοστάφυλα, σε ποσοστό έως 40%, παρά την απόσυρση σημαντικού όγκου αποθεμάτων.

Τέλος, σημείωσε, πως, οι ως άνω εξελίξεις καθιστούν δυσοίωνη την παρούσα συγκυρία και ωθούν τους αμπελουργούς σε ακυρώσεις παραγγελιών σε φυτωριούχους, είτε για νέα φύτευση, είτε για αναδιαρθρώσεις, μολονότι έχουν στα χέρια τους εγκριτικές αποφάσεις από το ΥΠΑΑΤ.

Χρήστος Κέλλας

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κέλλας, αναγνώρισε την αναγκαιότητα στήριξης του αμπελουργικού εισοδήματος, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική τόνωση και ανάπτυξη της επαρχίας Τυρνάβου. Δεσμεύτηκε, δε, να στηρίξει στην ηγεσία του Υπ. ΑΑΤ το αίτημα της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και του δυναμικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, για ενίσχυση της καλλιέργειας οινοστάφυλων, μέσω των ειδικών μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνάντηση του Χρήστου Κέλλα με τους συνεταιριστές του Τυρνάβου, εκτός από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστο Τσιτσιρίγγο, παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος, Αποστόλης Ευαγγελόπουλος, ο Ταμίας, Δανιήλ Νάκας, και ο Γραμματέας, Απόστολος Καλμπούρης.

 

Previous ArticleNext Article