Λάρισα

Κέλλας σε Γεωργαντά: Διασφάλιση αγροτικών ιδιοκτησιών στην Κάρλα

«Το δημόσιο παραιτείται από τα δικαιώματα κυριότητας, τόσο για τις περιπτώσεις που οι αγρότες μας κατέχουν τη συγκεκριμένη γη με νόμιμους τίτλους είτε και με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και για εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι καλλιεργητές νέμονται τα αγροτεμάχια από το 2003 μέχρι σήμερα.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τη διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αποστραγγισμένων εκτάσεων της λίμνης Κάρλας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας:

«Ευχαριστώ προσωπικά τον υπουργό,Γιώργο Γεωργαντά, που δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή της λίμνης Κάρλας.  Πρόκειται για συντοπίτες μας, των οποίων τα χωράφια τους αμφισβητούνται, έπειτα από δεκαετίες νόμιμης κατοχής, λόγω της ανάρτησής τους στο κτηματολόγιο.

Με τo παρόν νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη αγροτική ανάπτυξη της Κάρλας».

Άμεση ενεργοποίηση της «κάρτας του αγρότη»

Ο Λαρισαίος πολιτικός, παράλληλα με το νομοσχέδιο, ανέδειξε το ζήτημα της «κάρτας του αγρότη», που απασχολεί το σύνολο του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, σημειώνοντας:

«Σας ζητώ, κύριε υπουργέ, να ασκήσετε πίεση να εφαρμοστεί άμεσα η “κάρτα του αγρότη” από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική! Να γίνει τώρα, που αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη από ρευστότητα για την αγορά εφοδίων και ζωοτροφών. Ξέρω ότι οι τράπεζες κωλυσιεργούν, γι’ αυτό, σας ζητώ να πιέσετε, όσο μπορείτε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ρευστότητα στον αγροτικό κόσμο».

Αύξηση χιλιομετρικών αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ

Ο Χρήστος Κέλλας ανέδειξε, ακόμη, το πρόβλημα μετακινήσεων, που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ, ζητώντας αύξηση των χιλιομετρικών αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας:

«Οι ελεγκτές βγαίνουν στην ύπαιθρο και προβαίνουν σε ελέγχους για εκτίμηση των ζημιών στα χωράφια, μετά από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως ο “Ιανός”, το χαλάζι, οι παγωνιές κλπ. Τα φαινόμενα αυτά είναι απρόβλεπτα, ζημιογόνα και η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης απαιτεί άμεση εκτέλεση.

Δίκαια οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ζητούν εξαίρεση από τον νόμο 4336/2015, όπου οι διατάξεις για τη μετακίνησή τους είναι πρακτικά ανεφάρμοστες. Ο ΕΛΓΑ δεν διαθέτει υπηρεσιακά οχήματα, γι’ αυτό σας ζητώ να εξετάσετε τη δυνατότητα αύξησης των χιλιομετρικών αποζημιώσεων των ελεγκτών, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και πιο γρήγορα. Πρόκειται για δαπάνη που είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο».

Παραχώρηση χρήσης αδιάθετων αγροτικών ακινήτων

Ο Χρήστος Κέλλας, εστίασε, ακόμη,σε εκκρεμή ζητήματα, που απασχολούν μέρος του αγροτικού κόσμου και ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι παρατείνεται το διάστημα παραχώρησης χρήσης αδιάθετων αγροτικών ακινήτων σε επαγγελματίες και νέους αγρότες καθώς και σε εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ έως τις31 Δεκεμβρίου 2023. Η παραχώρηση αυτή θα γίνει για 3 χρόνια, με σειρά προτεραιότητας, έπειτα από αίτηση των δικαιούχων στις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας κάθε περιφέρειας.

Συγχρόνως, προστατεύονται οι ενισχύσεις για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες δίνονται στους δικαιούχους ως αποζημίωση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και κηρύσσονται στο παρόν νομοθέτημα ως αφορολόγητες και ακατάσχετες.

Σημαντική, τέλος, είναι και η πρόβλεψη παραχώρησης ακινήτων, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ύψους τουλάχιστον 5 εκ. ευρώ».

Δείτε το βίντεο, εδώ: https://youtu.be/rfpo2n4ORnQ

Previous ArticleNext Article