Λάρισα

Κέλλας με Μάνο του ΔΕΔΔΗΕ,για αναβάθμιση υποσταθμού στην ΒΙΠΕ Λάρισας

Τον Διεθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιο Μάνο επισκέφτηκεο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο των Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Λάρισας, κ. Ευάγγελο Γκάγκο και τον π. Πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ. Νίκο Ρώμνιο.

Θέμα της συνάντησηςήταν το πολυπαραγοντικό ενεργειακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η ΒΙΠΕ, το οποίο αφορά, τόσο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αυτές αφήνουν.

Ειδικότερα, τέθηκε το ζήτημα της ανάπτυξης του δικτύου, μέσω της αναβάθμισηςτου υποσταθμού στη ΒΙΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επεσήμανε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ ότι στην ΒΙΠΕ Λάρισας στεγάζονται 58 βιομηχανίες, που απασχολούν περί τους 2.500 εργαζόμενους,των οποίων η επιβίωση απειλείται και εκατοντάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Αιτία η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει διπλασιαστεί.«Η επαύξηση του υποσταθμού στην ΒΙΠΕ Λάρισας κρίνεται αναγκαία, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Κέλλας, ενώ σημείωσε ότι στη ΒΙΠΕ υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Ο κ. Μάνος, από την πλευρά του,εξέφρασε την πρόθεση του ΔΕΔΔΗΕ να ικανοποιήσει το αίτημα των Λαρισαίων επιχειρηματιών.Τόνισε,όμως, ότι το πρόβλημα έγκειται στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και, συγκεκριμένα, στην αδυναμία μεταφοράς ρεύματος, λόγω ανεπάρκειας του δικτύου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε τον Λαρισαίο Πολιτικό και τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών ότι στο πρόγραμμα επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕέχει ενταχθεί η δημιουργία του «netmeteringμηδενικής εγχύσεως», προκειμένου οι βιομηχανίες να μπορέσουν να παράξουν ρεύμα, για αυτοκατανάλωση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε, μάλιστα, και επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για ζητήματα «βραχυκύκλωσης από ρεύμα», καθώς αυτό κρίνεται απαραίτητο,  για λόγους ασφαλείας.

Για το ίδιο θέμα αυτό, είχε προηγηθείσυνάντηση και του κ. Αθανάσιου Ψαθά, Διευθύνοντα Συμβούλου της ETΒA Βιομηχανικές Περιοχές A.Ε., με τον κ. Μάνο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και η Λαρισαία Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου, κα. Βασιλική Νταλή, ο κ. Κέλλας έκανε την εξής δήλωση:

«Συζητήσαμε με τον Διεθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιο Μάνο το μείζον θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους, που ταλανίζει τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Λάρισας καιτις καθιστά μη ανταγωνιστικές, τη στιγμή μάλιστα που αδυνατούν να παράξουν μόνες τους το ηλεκτρικό ρεύμα, που χρειάζονται, λόγω ανεπάρκειας του δικτύου της ΑΔΜΗΕ. Αποτέλεσμα, πολλές βιομηχανίες να έχουν μειώσει την παραγωγή προϊόντων, ως μη ανταγωνιστικές.Μαζί με τον Πρόεδρο των Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Λάρισας, κ. Γκάγκο και τον π. Πρόεδρο του ΣΘΕΒ, κ. Ρώμνιο, μεταφέραμε στον ΔΕΔΔΗΕ το αίτημα των Λαρισαίων επιχειρηματιών για την επαύξηση του υποσταθμού στη  ΒΙΠΕ, με σκοπό την αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού, με τον κ. Μάνο να ανταποκρίνεται θετικά. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο την υγιή επιχειρηματικότητα και προσωπικά, θα είμαι αρωγός στα αιτήματα των επιχειρηματιών της Λάρισας, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται επιπλέον από τις συνέπειες του «Daniel», προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να παραμείνουν βιώσιμες, υγιείς και ανταγωνιστικές».

 

Previous ArticleNext Article