Ελασσόνα

Καρδιοχειρουργός στις ΗΠΑ με καταγωγή από την Ελασσόνα πρωτοτύπησε παγκοσμίως στη διαδικασία μεταμόσχευσης οργάνων

Μια σημαντική επίτευξη στο χώρο των μεταμοσχεύσεων οργάνων με ιδιαίτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον έγινε τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή Λαρισαίο καρδιοχειρουργό!

Ο Θανάσης Τσιουρής είναι επίκουρος καθηγητής καρδιοχειρουργικής και διευθυντής της μονάδας μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή των ΗΠΑ, ενώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αμερική από το 2005, όταν και άφησε την χώρα μας.

Ο Λαρισαίος καρδιοχειρουργός τον περασμένο μήνα, όπως ο ίδιος αναφέρει,  πραγματοποίησε μεταμόσχευση καρδιάς και νεφρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μισισιπή, εξηγώντας: «Η πρωτοτυπία μας ήταν στον τρόπο μεταφοράς των οργάνων. Την πρώτη μέρα μεταμόσχευσα την καρδιά ενώ την επόμενη η ομάδα μας μεταμόσχευσε το νεφρό. Το μόσχευμα του νεφρού μεταφέρθηκε ασυνόδευτο (χωρίς τη συνοδεία της ομάδας μεταμόσχευσης όπως συμβαίνει πάντα) από το Κεντάκι μέσα σε μηχανή αιμάτωσης για την αποθήκευση του οργάνου, μέσω κούριερ (UPS). Είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει στον κόσμο και δυνητικά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η κατανομή αλλά και η μεταφορά των οργάνων για μεταμόσχευση».

Σαφώς και πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα που ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της μεταμόσχευσης.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θανάσης Τσιουρής εκτός από επιστήμονας έχει και σπουδαίο αθλητικό παρελθόν, καθώς εκπροσώπησε την πόλη μας τη δεκαετία του ´90 ως πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης και 5ος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στίβου (πανελλήνιου ρεκόρ παίδων στα 60 μέτρα κλειστού στίβου το 1997, νίκη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων στα 100 μέτρα το 1996 και το 1997, πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων το 1998, χρυσό στους βαλκανικούς στα 100 μέτρα το 1998, πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 100μ και 5η θέση στο παγκόσμιο εφήβων στο 100 μέτρα το 1998).

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article