Κόσμος

Καλοκαίρι 2023: Οι μέρες που έσπασαν τα θερμόμετρα – Σε ποιες χώρες ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 50°C – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Το καλοκαίρι του 2023 ίσως είναι το πρώτο που οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν χρειάστηκε να αναλυθούν για να γίνουν πιστευτές. Το όριο των 50°C έχει ξεπεραστεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο από την αρχή του καλοκαιριού.

Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις θερμοκρασίας και έχουμε διαθέσιμα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το οποίο μετράμε αντίστροφα, δύο χώρες κατέγραψαν εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας που ξεπέρασε τους 50°C.

Καλοκαίρι 2023: Οι μέρες που έσπασαν τα θερμόμετρα - Σε ποιες χώρες ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 50°C - Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Κίνα και Μαρόκο “πρωταθλήτριες” καύσωνα

Πρόκειται για το χωριό Σανμπάο, στη βορειοδυτική Κίνα όπου το θερμόμετρο έδειξε 52,2°C στις 16 Ιουλίου και το Αγκαντίρ, στο νότιο Μαρόκο όπου ο υδράργυρος ανέβηκε στους 50,4°C την Παρασκευή 11 Αυγούστου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ των 49,9°C που είχε καταγραφεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα στη Σμάρα, στη Δυτική Σαχάρα.

 

“Υπάρχουν μόλις πάνω από είκοσι χώρες όπου η θερμοκρασία ήταν ήδη 50°C ή περισσότερο. Από τους 52°C και πάνω, το “club” γίνεται πολύ κλειστό, με μόνο οκτώ χώρες. Τέλος, σε δύο τοποθεσίες στον πλανήτη έχουν ήδη καταγραφεί θερμοκρασίες 54°C ή περισσότερο” εξηγεί το Ινστιτούτο Keraunos, το γαλλικό παρατηρητήριο καταιγίδων.

 

Θερμοκρασίες πάνω από 50°C χωρίς καν να σπάει το εθνικό ρεκόρ

Χάρτης θερμοκρασίες πάνω από 50°C

Όπως δείχνει ο παραπάνω χάρτης, έξι χώρες έχουν ήδη σημειώσει εθνικά ρεκόρ πάνω από το όριο των 52°C.

Δεκαεπτά άλλες κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 50°C.

Κάποιοι έχουν επίσης βιώσει θερμοκρασίες πάνω από 50°C πρόσφατα, χωρίς να σημειωθούν ρεκόρ θερμοκρασίας στα μέρη αυτά.

Στο Ιράκ, η Βαγδάτη είδε το θερμόμετρο στους 50°C την Κυριακή 13 Αυγούστου, σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά το εθνικό ρεκόρ χρονολογείται από το 2016, όταν καταγράφηκαν 53,9°C στη Βασόρα.

Το ρεκόρ κατέχει η “Κοιλάδα του θανάτου” – Η Ευρώπη παραμένει (προς το παρόν) κάτω από τους 50°C

Ανάμεσα στις λίγες περιοχές που έχουν ξεπεράσει τους 54°C, βρίσκουμε την Κοιλάδα του Θανάτου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, και το ρεκόρ του στους 54,5°C καταγράφηκε στις 16 Αυγούστου 2020.

Αυτή είναι και επίσημα η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΧΙΛΗ

Περισσότερα από εκατό χρόνια νωρίτερα, στις 10 Ιουνίου 1913, ο υδράργυρος φαίνεται ότι είχε φτάσει στους 56,7°C, αλλά η ποιότητα των μετρήσεων αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα. Αν και το ρεκόρ δεν καταρρίφθηκε το 2023, οι 50°C ξεπερνιούνται τακτικά στον μετεωρολογικό σταθμό Furnace Creek που βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

 

Αυτοί οι πιο έντονοι και συχνοί καύσωνες δεν θα σταματήσουν στις πύλες της Γηραιάς Ηπείρου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τον Μάιο του 2023 δείχνει ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς, θερμοκρασίες άνω των 50°C αναμένονται τα επόμενα χρόνια σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική.

“Ακόμη και στην Ευρώπη, η προοπτική τέτοιων ακραίων καταστάσεων έχει γίνει πιο ρεαλιστική αφού η υψηλότερη θερμοκρασία των 48,8°C καταγράφηκε στη Σικελία στις 11 Αυγούστου 2021″, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Μεταξύ των συντακτών της μελέτης είναι και ο Έλληνας ερευνητής του βρετανικού MET Office δρ Νίκος Χρηστίδης.

thetoc.gr

Previous ArticleNext Article