Λάρισα

Καιρός: Γιατί ο Λαρισαίος Φ. Χατζηγρίβας εκτιμά ότι δε θα κάνουμε Χριστούγεννα με ζέστη – Η διαφωνία για τα προγνωστικά μοντέλα

Ρευστό παραμένει το τοπίο ως προς τις καιρικές συνθήκες την περιόδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον Λαρισαίο προγνώστη Φάνη Χατζηγρίβα. Γιατί όπως εξηγεί, έχουμε ένα «βραχυκύκλωμα των προγνωστικών μοντέλων που μια μας βάζουν σε ψυχρά μονοπάτια το διάστημα 23 με 27 Δεκέμβρη, και μια σε πιο ήπια».

Έγραψε συγκεκριμένα: «Ευτυχώς υπάρχουν στην meteo κοινότητα και σοβαροί άνθρωποι, που βγαίνουν και γράφουν την πραγματικότητα. (δεν βάζω μέσα μόνο τον εαυτό μου αλλά και άλλους).

Δυστυχώς , αν και δεν ήθελα να το πω , βγαίνει ο καθένας, βιαστικά θα έλεγα γιατί δεν θέλω να βάζω ταμπέλες και να χαρακτηρίζω ανθρώπους, και γράφει ότι του κατέβει, κυρίως για τις ημέρες των Χριστουγέννων, βάζοντας μας ,να εξηγούμε σε αρκετούς πολίτες, ότι δεν είναι έτσι τα πράματα.

Τα προγνωστικά μοντέλα δυστυχώς δεν μας βάζουν εύκολα . Και αυτό ,για να,το πω απλά να καταλάβει ο κόσμος, γιατί υπάρχει έντονη κινητικότητα, τόσο στο βόρειο ημισφαίριο, τόσο στα ατλαντικά χαμηλά, αλλά και στον υποτροπικό αεροχειμαρο.

Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι δεν μπαίνει σειρά, ώστε να δημιουργηθεί έστω ένα υπέρ χαμηλό που θα μας βάλει στη λογική να γνωρίζουμε, που θα κινηθεί, και με τι δυναμική, ώστε να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την μελλοντική διαδρομή του, η και το αντίθετο με έναν αντικυκλώνα, που θα μας έταζε καλοκαιρία αρκετών ημερών.

Αυτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!

Και δεν υπάρχουν γιατί υπάρχει σαφή σταδιακή μείωση της έντασης των δυτικών ανέμων, στον πόλο, και είναι κάτι σαν προάγγελος, επικείμενης στρατοσφαιρικης θέρμανσης. (ΑΣΘ) και που εγώ περιμένω να εξελιχθεί στις άμεσες επόμενες ημέρες.

Έτσι λοιπόν βρίσκω εντελώς λογικό το βραχυκύκλωμα των προγνωστικών μοντέλων που μια μας βάζουν σε ψυχρά μονοπάτια το διάστημα 23 με 27 Δεκέμβρη και μια σε πιο ήπια.

Μάλιστα κάποια πιθανή κακοκαιρία το άνω διάστημα, εάν φυσικά συνέβαινε, δεν θα είχε μεγάλη διάρκεια εκ νέου.

Σιγουρά θα περιμένατε από εμένα να σας δώσω μια τελική εικόνα, αλλά δεν θα το κάνω ακόμη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι το προσπαθήσουν από τώρα, θα εκτεθούν έτσι η άλλως.

Εγώ αυτό που έχω να σας πω βάση εμπειρίας, είναι ότι σίγουρα δεν θα πάμε σε ζεστό καιρό, και ΠΑΣΧΟΥΓΕΝΝΑ, όπως γράφουν αρκετοί.

Για να υπάρξει αυτή η λογική, θα πρέπει η θερμοκρασία στα 850hpa, να βρίσκεται το λιγότερο άνω των 10 βαθμών (1500μ) περίπου υψόμετρο.

Εαν λάβουμε υπόψη το μέσω όρο των γραμμών των ensembles και μόνο, κοιτώντας το συνολικά έστω, οι τιμές είναι τουλάχιστον στο μισό. (στο σύνολο των μοντέλων και όχι συγκεκριμένα).

Με λίγα λόγια υπομονή ….

Στα κοντινά, και στην εξέλιξη μέχρι και την ▪️Πέμπτη όπου υπάρχει μια σοβαρή εικόνα έχουμε συνολικά να πούμε τα παρακάτω:

Δευτέρα έως Τετάρτη απόγευμα περίπου το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μάλιστα τμήμα της χώρας.

Στα κεντρικά και βόρεια κυρίως τμήματα τα πρωινά να ξυπνάμε με παγετό, παχνη αλλά και τοπικές ομίχλες.(Κυρίως Τριτη-Τεταρτη ) .

Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε νοτιάδες γενικώς, και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες θερμοκρασίες κυρίως στα νότια και την Κρήτη.

Από την Τετάρτη περίπου το απόγευμα προς το βράδυ και μετά, αλλά και την Πέμπτη, περιμένουμε μια σύντομη αλλά σοβαρή μεταβολή του Καιρού, εξ αιτίας ενός συστήματος από τον κόλπο της Συρτης .

Δεν θα αφορά όμως ολόκληρη τη χώρα.

Περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν σίγουρα είναι το νότιο κυρίως Ιόνιο, Πελοπόννησος, Νησιά νοτίου και ανατολικού Αιγαίου, μαζί με την Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε ένα πέρασμα ισχυρών καταιγίδων, και τοπικά πολύ ισχυρών.

ενδέχεται και είναι δυστυχώς κάτι το οποίο θα φανεί την τελευταία σχεδόν στιγμή να έχουμε και ένα σύντομο πέρασμα σε τμήματα της Στερεάς, νότιο ανατολικής κυρίως Θεσσαλίας, Αττικής, Ευβοίας ,Σποράδες με γρήγορη όμως βελτίωση.

Η θερμοκρασία θα πέσει ως προς τις μέγιστες κυρίως στα νότια.

Βελτίωση την Παρασκευή με αρκετές ομίχλες.

Όπως αναφέρθηκα παραπάνω στο κείμενο, θα χρειαστεί να περιμένουμε για το τι θα συμβεί από το Σάββατο και μετά. ….

Μπορεί να μην σας βοήθησα αρκετά, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επικρατεί η λογική, και όχι η βιαστική παραπληροφόρηση.

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article