Λάρισα

Κ. Μπαργιώτας: Αυτή είναι η συνταγή για να αντιμετωπιστεί στη Λάρισα το τρίτο κύμα πανδημίας

Ξεπερνώντας τον κορωνοϊό με τον οποίο και ο ίδιος μολύνθηκε, καθώς όπως γράφει σε ανάρτηση του στα social media: “τα πνευμόνια μου επιτέλους φαίνεται πως πήραν μπροστά”, ο Λαρισαίος γιατρός και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε ένα μακροσκελές κείμενο κάνει λόγο για μια καινούργια συνταγή που πρέπει να μπει σε εφαρμογή πλέον με την συνεργασία όλων των νοσοκομείων της Λάρισας συμπεριλαμβανομένων και του Στρατιωτικού και των Ιδιωτικών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα ένα τυχόν νέο κύμα της πανδημίας.

Δείτε τα όσα ανάρτησε:

Σήμερα μαζί με τα πνευμόνια μου που επιτέλους φαίνεται πως πήραν μπροστά, ξανανοίγει και η Ορθοπαιδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας φιλοξενώντας επί του παρόντος ολόκληρο τον χειρουργικό τομέα που ζωντανεύει μετά από ένα σκληρό για όλους μας δίμηνο. Το νοσοκομείο όπως γνωρίζουν όλοι, μετατράπηκε σε νοσοκομείο covid αναστέλλοντας όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του. Χρειάστηκε αγώνας και μεγάλες πιέσεις για να επανέλθουμε. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι ανέλαβαν να πείσουν την Αθήνα πως η πόλη δεν έχει την πολυτέλεια να κρατά ένα ολόκληρο νοσοκομείο στον “πάγο”. Στους συνάδελφους που κινητοποιήθηκαν δυναμικά και όχι μόνο. Υπάρχουν ανάγκες πιεστικές σε όλη την Θεσσαλία που γίνονται ολοένα και πιεστικότερες. Εκτός από covid ασθενείς υπάρχουν πολλοί ασθενείς με βαριά νοσήματα αποκλεισμένοι πρακτικά από το σύστημα.
Ανήκω σ αυτούς που είχαν στην αρχή σοβαρές επιφυλάξεις για την μετατροπή του Κουτλιμπάνειου σε μονοθεματικό νοσοκομείο. Παρόλα αυτά, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου, στηρίξαμε πρόθυμα την απόφαση. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά πιεστικές και κάνεις μας δεν είχε εμπειρία. Κάνεις δεν ήξερε πως θα ξημερώσει εκείνες τις μέρες και αυτό περιλαμβάνει γιατρούς, διοικητικούς και πολιτικούς. Κακά τα ψέματα.
Σήμερα έχουμε εμπειρία και γνώση. Ξέρουμε πολύ καλά τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει το νοσοκομείο και είναι κοινή πεποίθηση πλέον πως το μοντέλο του μονοθεματικού covid νοσοκομείου όπως εφαρμόστηκε στο Γενικό δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε.
Πιστεύουμε όλοι πως το νέο σχέδιο θα πρέπει να έχει μια εντελώς διαφορετική συνταγή προτάσσοντας όχι την ανάπτυξη “μεγίστου αριθμού κλινών” άλλα συγκρότησης μονάδων ασφαλούς και ποιοτικής νοσηλείας. Αυτό σημαίνει πως οι δυνατότητες των νοσοκομείων θα πρέπει να εκτιμηθούν με βάση κυρίως τη διαθεσιμότητα του προσωπικού και όχι των διαθέσιμων κλινών είτε είναι ΜΕΘ είτε απλές νοσηλευτικές κλίνες. Αλλιώς κτίζουμε στην άμμο.
Ενα δεύτερο, αδιαπραγμάτευτο στοιχειο είναι η διατήρηση των προσβάσεων ανοικτών και για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από κορονοίο. Δεν υπάρχει χώρος για μονοθεματικά νοσοκομεία. Η λύση λειτούργησε με σοβαρά προβλήματα εξουθενώνοντας το προσωπικό σε πρωτόγνωρα επίπεδα και διαρρηγνύοντας τις ήδη πενιχρές υποδομές του Νοσοκομείου. Δεν μπορεί να επαναληφθεί. Σε μεγάλο βαθμό το τραύμα και τα επείγοντα εξυπηρετήθηκαν χάρη στη βοήθεια του Πανεπιστημιακού.
Σαν διευθυντής της Ορθοπαιδικής οφείλω να αναγνωρίσω τη στήριξη και τη συνεργασία. Οι διακομιδές όμως ασθενών δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Η συνεργασία είναι η βάση της όποιας πετυχήμενης στρατηγικής από εδώ και μπρος. Πάρα τις προκαταλήψεις και τους ψευτοανταγωνισμους τα νοσοκομεία μας έδειξαν πως μπορούν να στηρίξουν το ένα το άλλο.
Πιστεύω σε μια διαφορετική αναλογία, σε μια καινούργια συνταγή στην οποία οι συμμετοχές όλων μας θα πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή σε νέα βάση. Πανεπιστημιακό, Γενικό, Στρατιωτικό και ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενταχθούν σε ένα νέο σχέδιο με βάση την σκληρή εμπειρία που έχουμε πλέον.
Αυτό προϋποθέτει άμεσα ένα σταθερό συντονιστικό όργανο ανάμεσα στα νοσοκομεία και την ΥΠΕ. Σε όλα τα επίπεδα ο ρόλος των νοσοκομείων είναι διακριτός άλλα πάντα ήταν και πάντα θα είναι αλληλένδετος και συμπληρωματικός. Εν όψη του τρίτου κύματος έχουμε υποχρέωση να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας άμεσα. Τώρα πια κάνεις δεν έχει δικαιολογίες.

Πηγή: onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article