Λάρισα

Ιός του Δυτικού Νείλου: 19 νέα κρούσματα στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα – 4 περιστατικά στην ΠΕ Λάρισας

Συνολικά έχουν καταγραφεί έως τώρα 40 περιστατικά. Τα 37 ήταν πιο βαριά, με νευρολογικές εκδηλώσεις.

Δεκάδες νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 40. Ένας ακόμα ασθενής, εξ άλλου, έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ανέρχεται πλέον σε 4.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι τέσσερις ασθενείς που κατέληξαν είχαν ηλικία άνω των 78 ετών (διάμεση ηλικία: 83 ετών). Συνολικώς οι 37 από τους 40 είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι άνθρωποι που νόσησε σοβαρά ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας έως και τις 14 Αυγούστου 2023, είχαν ηλικία 38 έως 90 ετών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 77 έτη.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι 11 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι πέντε εξ αυτών βρίσκονται στην εντατική και οι υπόλοιποι σε απλές κλίνες. Άλλοι 25 έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί:

4 κρούσματα στην Καβάλα (τα δύο ήταν με ήπια συμπτώματα)
1 κρούσμα στην Καστοριά (είχε ήπια συμπτώματα)
2 στην Άρτα
13 στην Καρδίτσα
4 στη Λάρισα
3 στα Τρίκαλα
3 στη Θεσσαλονίκη
3 στην Ημαθία
2 στην Πέλλα
1 στην Πιερία
4 στις Σέρρες
Όλα τα κρούσματα, πλην αυτών στις παρενθέσεις, είναι με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται ετησίως σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες, εφέτος έχουν αναφερθεί (έως τις 9 Αυγούστου 2023) περιστατικά στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σύμφωνα με το ECDC.

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε εκατοντάδες περιστατικά σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας. Αυτά καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί κατά τα έτη αυτά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.

Η εμφάνιση περιστατικών της λοίμωξης από τον ιό σε σχεδόν ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr

Previous ArticleNext Article