Λάρισα

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά και οι έγκυες

«Με αφορμή τις βαριές και κρίσιμες νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και παιδιών (ευτυχώς όχι πολύ συχνές, θέλουμε για μια ακόμα φορά να υπενθυμίσουμε προς γιατρούς και πολίτες τις χιλιοειπωμένες θέσεις μας  γύρω από τον εμβολιασμό των δύο αυτών ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε κοινό δελτίο τύπου του Συλλόγου μας με την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας στις 19 Ιουλίου 2021», σημειώνει σε σημερινό δελτίο τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, στο οποίο επισημαίνει αναλυτικά:

Οι επιστημονικές αυτές θέσεις μας έχουν ενισχυθεί και τεκμηριωθεί ακόμα περισσότερο τελευταία με αντίστοιχες διεθνείς επιστημονικές μελέτες. Είναι επίσης στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις που διατύπωσε και δημοσιοποίησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μ. Θεοδωρίδου, που εκπροσωπεί τον πιο επίσημο έγκυρο και αξιόπιστο φορέα για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, πρωτοπόρος στον πειθαρχικό έλεγχο γιατρών που διατυπώνουν δημόσια αντιεπιστημονικές και ατεκμηρίωτες απόψεις για τους εμβολιασμούς, παραπληροφορώντας και προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες, αποτέλεσε υπόδειγμα  για όλους τους Συλλόγους της χώρας.

Κάνουμε έκκληση προς όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτου ειδικότητας να συμβουλεύουν σε θέματα εμβολιασμού συγγενείς, φίλους και πελάτες σύμφωνα με τα ισχύοντα τεκμηριωμένα ιατρικά, επιστημονικά δεδομένα, αποφεύγοντας έτσι την συνενοχή τους σε απώλειες ζωών, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πρόλαβαν να αντικρίσουν την ανατολή του ήλιου. Κάνουμε, επίσης, παράλληλη έκκληση προς όλες τις έγκυες και τους γονείς των παιδιών να εμβολιαστούν άμεσα οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Πριν θρηνήσουμε και άλλες απώλειες, καθόσον το 25% των σημερινών κρουσμάτων σήμερα  αφορούν παιδιά ενώ ήδη ξεκίνησαν και στην περιοχή μας  οι εμβολιασμοί παιδιών και σε ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία.

Επαναδημοσιεύουμε για μια ακόμα φορά το κοινό δελτίο της 19ης Ιουλίου 2021 που είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε:

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες τον αριθμό των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17 ετών (κυρίως δε στις ηλικίες 12-17) να ανεβαίνει σταδιακά και να ανέρχεται σχεδόν σε ποσοστό της τάξης του 10% του συνόλου των κρουσμάτων, αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον η διασπορά της covid-19 απειλεί όλο και περισσότερο τις νεαρές ηλικίες που παραμένουν ανεμβολίαστες.

Στις σημερινές συνθήκες ζωής είναι ανεπίτρεπτο να περιοριστούν οι δραστηριότητες παιδιών και εφήβων, ειδικά μετά από μια μακροχρόνια χειμερινή καραντίνα που επέφερε οδυνηρές συνέπειες στην εκπαίδευση, την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών μας, οπότε η μόνη πράξη ευθύνης απέναντι στα παιδιά μας είναι ο εμβολιασμός τους. Αυτό ακριβώς το γεγονός έρχεται να τονίσει η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών που ξεκίνησε στις 15/07/2021 με το άνοιγμα της αντίστοιχης πλατφόρμας.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας επιθυμούν να εκφράσουν τις παρακάτω θέσεις: Τα εμβόλια αποτέλεσαν επανάσταση στον τομέα της πρόληψης των νόσων και μαζί με την παροχή καθαρού νερού ήταν το δίδυμο που επέφερε τις μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός  αποτελεί αφενός το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε σαν κοινωνία απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, όπως η  πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες μπορούν, αν όχι να προληφθούν, τουλάχιστον να περιοριστούν σημαντικά μέσω του εμβολιασμού.

Σε πολλές χώρες του κόσμου ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες. Στις ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ , αλλά και σε διάφορες χώρες όλων των ηπείρων έχουν διενεργηθεί εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά ενός ιού που απειλεί όλους μας. Η νόσηση από κορωνοϊο δεν είναι άμοιρη επιπλοκών στα παιδιά που μπορεί να νοσούν πολύ πιο ελαφρά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλλονται από το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλεί σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα, ενώ ολοένα αυξανόμενες μελέτες τονίζουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών (long-covid syndrome), όπως μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές ύπνου, μνήμης και συγκέντρωσης, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη. Στην Αγγλία ανακοινώθηκε η δημιουργία 15 εξειδικευμένων υπηρεσιών long-covid για παιδιά, δείχνοντας ότι η νόσος θα μας προβληματίσει για αρκετό καιρό ακόμη.

Στη χώρα μας η πλειονότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών πραγματοποιείται στα παιδιατρικά ιατρεία. Οι ιδιώτες παιδίατροι παρέχουμε στις περισσότερες οικογένειες της χώρας ποιοτικές υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ιδιαίτερο επαγγελματισμό και ευσυνειδησία. Μέσα στα παιδιατρικά ιατρεία σε ασφαλές, εχέμυθο και οικείο περιβάλλον για τα παιδιά και τους εφήβους, μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και την πλήρη φυσική εξέταση, προβαίνουμε στον απαραίτητο εμβολιασμό με κατά τον δυνατό ανώδυνο τρόπο.

Έτσι θεωρούμε πως ο εμβολιασμός κατά της covid-19 των εφήβων 15-17 ετών και πιθανώς προσεχώς και των παιδιών 12-15 ετών, πρέπει να πραγματοποιείται από παιδίατρο ή τουλάχιστον με την παρουσία παιδιάτρου σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και φιλικούς για τα παιδιά.

Οι εθελοντικοί εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων θα πρέπει να έχουν την γονική συναίνεση, μετά από συζήτηση με τον προσωπικό τους παιδίατρο που στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί τον κύριο μοχλό επιτυχίας της εμβολιαστικής αυτής προσέγγισης. Σημαντικό ρόλο στην φάση αυτή του εμβολιασμού θα παίξουν οι ιδιώτες παιδίατροι, τους οποίους συμβουλεύονται ακόμα και ως νεαροί ενήλικες για θέματα εμβολιασμού.

Για την ταχεία επίτευξη του ανωτέρου στόχου προτείνουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί των παιδιών και των εφήβων, που ήδη παρακολουθούμε, στα ιδιωτικά μας ιατρεία.

Επιπρόσθετα επιβάλλεται επιστημονικά ο εμβολιασμός σε όλες τις θηλάζουσες μητέρες αλλά και σε όσες γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες από τον 1ο μήνα, καθόσον είναι αυξημένος ο κίνδυνος τόσο για τις ίδιες όσο και για το βρέφος.  Τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν παρεμβαίνουν στο DNA και δεν επηρεάζουν το κύημα. Αντίθετα η προσβολή των εγκύων  από τον  ιό μπορεί να οδηγήσει  τις ίδιες σε βαριά  νόσηση και νοσηλεία σε ΜΕΘ, να προσβληθεί το έμβρυο και να γεννηθεί νεογνό θετικό στον ιό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης για κάθε ζήτημα είναι ο ειδικός και παροτρύνουμε τους γονείς να ρωτήσουν τον παιδίατρο τους για οποιαδήποτε απορία τυχόν έχουν σε σχέση με τον εμβολιασμό έναντι της covid-19, αποφεύγοντας πηγές παραπληροφόρησης που μόνο στρεβλές εντυπώσεις μπορεί να δημιουργήσουν.

Previous ArticleNext Article