Λάρισα

Η πρώτη σεισμόπληκτη οικογένεια που μπήκε στο σπίτι της στο Δαμάσι

Το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία ξύπνησε μνήμες στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, όταν περίπου δύο χρόνια πριν ένας δίδυμος σεισμός έβγαλε μη κατοικήσιμα το 60% των σπιτιών.

Ηταν 3 Μαρτίου του 2021, 16 λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι όταν σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος μόλις 8 χιλιόμετρα. Η γη σειόταν για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, μέχρι που στις 4 Μαρτίου αργά το απόγευμα ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός, με ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πανικόβαλε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Τα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι ήταν αυτά που κυρίως επλήγησαν από τους σεισμούς. Μόνο στο Δαμάσι 200 σπίτια βγήκαν ακατάλληλα, 120 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και 80 «κίτρινα». Αυτή τη στιγμή, σχεδόν δύο χρόνια μετά, 49 οικίσκοι βρίσκονται σε χρήση όπως και εννέα τροχόσπιτα. Παράλληλα, πολλά δημόσια κτίρια – σχολεία, εκκλησίες – αλλά και επαγγελματικοί χώροι και αποθήκες είχαν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Το πρωί του κύριου σεισμού η κ. Ελένη Τζιμάκα από το χωριό Πύθιο Ελασσόνας μαζί με τον σύζυγό της βρισκόταν στο χωράφι τους. «Ακόμη κι εκεί, όμως, που βρισκόμασταν σε ανοιχτό μέρος, ταρακουνηθήκαμε», εξηγεί στα «ΝΕΑ». Η οικογένεια έπαθε σοκ όταν επέστρεψε μέσα στο χωριό. «Είδαμε το σπίτι μας να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Η σκεπή είχε “κάτσει” και ο τοίχος της κρεβατοκάμαρας έβαζε νερό. Την ίδια στιγμή, είχαμε πολλά ανοίγματα στους τοίχους». Το αποτέλεσμα ήταν να χαρακτηριστεί το σπίτι της κ. Τζιμάκα «κίτρινο».

 

Σε ένα δωμάτιο

Οπως αναφέρει, οι μηχανικοί από την Αθήνα που ήλεγξαν το σπίτι των 80 τ.μ., συνέστησαν στην οικογένεια να φύγει από το σπίτι μέχρι να επισκευαστεί.

«Ηταν η μόνη μας κατοικία. Με δική μας ευθύνη μείναμε μέσα στο σπίτι, γνωρίζοντας πως υπήρχε επικινδυνότητα», λέει η κ. Ελένη. Η ίδια μαζί με τον σύζυγο και τον γιο τους αναγκάστηκαν να ζουν όλους αυτούς τους μήνες σε ένα δωμάτιο του σπιτιού.

Στα μέσα του περασμένου μήνα, η οικογένεια της κ. Τζιμάκα έγινε η πρώτη σεισμόπληκτη οικογένεια που μπήκε στο σπίτι της μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στην περιοχή της Θεσσαλίας. Χρειάστηκαν πολλά τηλεφωνήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και πολλές υπογραφές μέχρι να ξεκινήσουν οι επισκευές στο σπίτι τον περασμένο Οκτώβριο και να ολοκληρωθούν τρεις μήνες μετά.

«Αυτό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν υπήρχαν ο προϊστάμενος μηχανικός και γενικά οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ, οι επιβλέποντες μηχανικοί που είχαν αναλάβει τον φάκελό μας, που με τις ενέργειές τους σήμερα μπορούμε να μένουμε στο σπίτι μας», προσθέτει η κ. Τζιμάκα, η οποία για να τους ευχαριστήσει… έστρωσε πριν από μερικές ημέρες τραπέζι για να γιορταστεί το νέο σπίτι που αποκαταστάθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό.

 

Γραφειοκρατία

Από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους κατοίκους των δοκιμαζόμενων περιοχών βρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Θανάσης Παιδής.

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ», οι ζημιές ήταν μεγάλες στα κτίρια και τις κατοικίες, όπως μεγάλη είναι και η γραφειοκρατία που είναι αναγκασμένοι οι σεισμοπαθείς να ξεπεράσουν, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. «Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας για να πάρουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών το χαρτί που βεβαιώνει πως το σπίτι τους δεν είναι εντός αρχαιολογικής περιοχής. Σε πολλές δε, περιπτώσεις οι κάτοικοι πρέπει να υποβάλουν έως και 25 υπεύθυνες δηλώσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία επισκευής».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παιδή, 10 άδειες για επισκευή κατοικιών έχουν ήδη βγει και άρα τις επόμενες εβδομάδες οι οικογένειες αυτές θα επιστρέψουν στο σπίτι τους ενώ ακολουθούν άλλες 30 άδειες.

«Υπάρχουν, ωστόσο, περίπου 10 οικογένειες, οι οποίες συνεχίζουν να μένουν σε κοντέινερ και οι οποίες δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επισκευή των ζημιών».

Πηγή: tanea.gr
Previous ArticleNext Article