Ελασσόνα

Η περιπέτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα που παρουσιάστηκε στη Λάρισα

Το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το πρίσμα των συνεχών και ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται τόσο στα εσωτερικό της όσο και στο  διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας συζήτησης που έλαβε χώρα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» συγγραφέας του οποίου είναι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα βιβλίο που «προσπαθεί να περιγράψει της περιπέτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα» και θέτει το ερώτημα του πώς θα πάμε παρακάτω, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε τους αγρότες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Ευρώπης να διαδηλώνουν. Πέρα από τα δημοσιονομικά θέματα υπάρχουν κι αλλά, όπως και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην οποία πρέπει μα υπάρχουν αλλαγές. Οι αγρότες πρέπει να περάσουν στη νέα εποχή χωρίς να σημειωθούν απώλειες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις». Όσον αγορά για τους Θεσσαλούς αγρότες υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται ειδική σύσκεψη στο Μεγάρου Μαξίμου.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα αργά το απόγευμα της Τρίτης στο ξενοδοχείο Divani Palace της Λάρισας, έδωσαν το «παρών» πλήθος θεσμικών, όπως ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης, οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Χρήστος Καπετάνος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κα Γαρυφαλλιά Καρυστιανού, σειρά αντιδημάρχων των Δήμου Λαρισαίων, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η πρώην βουλευτής κα Στέλλα Μπίζιου, η πολιτεύτρια κα Ρένα Καραλαριώτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλίνης, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γρηγόρης Βλαχάκης.

Σύντομο χαιρετισμό για το βιβλίο απηύθυνε μέσω βίντεο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος απουσίαζε από την εκδήλωση λόγω ανειλλημένων υποχρεώσεων στην Αθήνα. Όπως ανέφερε «είναι σημαντικό να μοιράζεις την αγάπη σου για την Ευρώπη», ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε πως το σύγγραμμα του Δημήτρη Τσιόδρα «εξερευνά τη μεγαλειώδη ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης»

Για το βιβλίο μίλησαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Βασιλόπουλος, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη, ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ο Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός Μιχάλης Μαντέλας και ο Δημοσιογράφος Γιώργος Ρούστας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προλογίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της.

Περιγράφει εύγλωττα τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας.

Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του Ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ασχολείται βεβαίως και με τις «ελληνικές περιπέτειες», που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία μας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μέχρι και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία.

Δείτε φωτορεπορτάζ από την παρουσίαση:

                                                              

           

      

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης / Φωτογραφίες: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article