Ελασσόνα

Η Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας γιόρτασε τη Δεσποτική Εορτή – Πλήθος κόσμου στο ιστορικό μοναστήρι της Ελασσόνας (φωτο)

«Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως σου το αϊδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι».
«Θέλων επιδείξαι τοις Μαθηταίς, δύναμιν εξ ύψους και σοφίαν παρά Πατρός, εν όρει ανήλθες, Χριστέ τω Θαβωρίω, και λάμψας ως Δεσποτης τούτους εφώτισας».
Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και περισυλλογής, με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών και επισκεπτών, κυρίως την παραμονή της εορτής, γιορτάστηκε στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μόλις λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη πανήγυρη της Κοίμησης της Θεοτόκου, ημέρα όπου το ιστορικό μοναστήρι της Ελασσόνας θα έχει την «τιμητική» του.
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας, ο π. Εφραίμ Κατσαγάνης(της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης), ενώ έψαλλε χορός Ελασσονιτών ιεροψαλτών.
Συμπροσευχήθηκαν μαζί τους και οι μοναχές που συνθέτουν την αδελφότητα της Μονής Ολυμπιώτισσας, με την καθηγουμένη της γερόντισσα Ακακία μοναχή.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτή Λιτάνευση της ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος γύρω από τη Μονή και η επάνοδος στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού, όπου μοιράστηκε από τους κληρικούς στους προσκυνητές η αρτοκλασία.
Ανάμεσα στις παρουσίες, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας – πρώην αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες και προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής, το πρωί του Σαββάτου, στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου λειτούργησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας.
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εορτή είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή και για το γνωστό μοναστήρι της Ελασσόνας. Η ιστορική Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Αρχικά, σύμφωνα με πηγές που διασώθηκαν, το μοναστήρι της Ελασσόνας ήταν αφιερωμένο στην Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αργότερα συνεορτάστηκε και η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό συνέβαινε μέχρι και τον 18ο αιώνα όπου υπήρχε παράλληλος εορτασμός και των δύο εορτών τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μετονομασία της Μονής δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς χρονολογικά.

Πηγή: Ελευθερία – Γιάννης Μουκίδης

Previous ArticleNext Article