Ελασσόνα

Η Ελασσόνα τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος

Με τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και με τα προβλεπόμενα περιοριστικά προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του «Covid-19», η Ελασσόνα τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού, στο φερώνυμο εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος(…βρίσκεται δίπλα από τα Γυμνασιακά συγκροτήματα και το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης).
Σήμερα, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου(παραμονή της εορτής), στις 5.30 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου θα συλλειτουργήσουν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος με ιερείς της περιοχής.
Αύριο, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής, το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Λίγα στοιχεία για τον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Ελασσόνας:
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος είναι η τρίτη κατά χρονολογική σειρά ενορία της Ελασσόνας. Βρίσκεται κτισμένος στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης δίπλα από τα σχολικά συγκροτήματα. Θεμελιώθηκε στις 17 Ιουνίου 1973 και εγκαινιάσθηκε στις 20 Μαΐου 1979. Ο Ναός εσωτερικά αγιογραφήθηκε το 1983. Είναι σταυροειδής μετά τρούλλου και οι διαστάσεις του επιβλητικές. Στο υπόγειο του ναού από το 1992 λειτουργεί το παρεκκλήσι του Αγίου Βησσαρίωνος, για τις πολλαπλές λατρευτικές και κοινωνικές ανάγκες του ναού και της ενορίας. Το παρεκκλήσι έχει αγιογραφηθεί το 1992. Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού το 2001 ανοικοδομήθηκε προσκυνητάριο αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον εκ Τραπεζούντος.
Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται εμβάδα του Αγίου Σπυρίδωνος.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
eleftheria.gr
Previous ArticleNext Article