Ελασσόνα

Γιάννης Καριπίδης: Όλα όσα χτίστηκαν με κόπο για το ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα σχέδιο-ντροπή τα καταργεί

Όλα όσα χτίστηκαν με κόπο από τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου εδώ και 30 χρόνια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα καταργήσει εν μία νυκτί, με ένα νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, ένα νομοσχέδιο-ντροπή για την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις του 1983 που έδωσαν στην δημόσια Υγεία και στον πολίτη, έναν ουσιαστικό ρόλο εξυπηρέτησης στην καθημερινότητά του, “γκρεμίζονται” από την Νέα Δημοκρατία και τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία υπηρετεί πιστά, στοχεύοντας στο πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου. Να αμφισβητείται το δικαίωμα του, στην ίδια του τη ζωή.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποδεικνύει εμπράκτως για ακόμη μια φορά πως οτιδήποτε αφορά το δημόσιο αγαθό, το στοχοποιεί, το καταργεί, το διαλύει.

Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρέλαβε 1 δις έλλειμμα στα νοσοκομεία, μετά από πέντε χρόνια παρέδωσε 400 εκατομμύρια πλεόνασμα στη λήξη της θητείας της.

Παρείχε το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Προσέλαβε 19.500 ιατρούς και νοσηλευτές καθώς και διοικητικό προσωπικό και διέγραψε 180 εκατομμύρια ευρώ χρέη ανασφάλιστων πολιτών που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ έως το 2015. Δημιούργησε 130 Κλίνες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας. Ο ΣΥΡΙΖΕ έστησε 128 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), για να στηρίξει την δημόσια υγεία, να εξυπηρετήσει τον πολίτη, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

Την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή και την πανδημία για τον Covid-19, μιλάει για την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, η ΝΔ με την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός του ΕΣΥ, γυρίζει την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή του 1950.

Αν ο πολίτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, δεν θα του παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες, αν δεν έχει να πληρώσει, δεν θα υπολογίζεται από το κράτος, που ο ίδιος με τους φόρους του ενισχύει καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει την ανάγκη για ένα ρεαλιστικό και απολύτως κοστολογημένο σχέδιο αναγέννησης της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης για όλους, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αποκλείσει και να απομονώσει.

Δεσμεύεται για: αύξηση του κόστους 3 δις ευρώ της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, μισθολόγιο 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο γιατρό, μηχανισμό αυτόματη προκύρηξη για κάθε καινούμενη θέση του γιατρού του ΕΣΥ, μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλο του υγειονομικού προσωπικού, πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών άμεσα και άλλων 10.000 σε βάθος τριετίας, ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ με τελικό στόχο τις 380, ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ανακαίνιση και πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Για να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ολοκληρώσει το σχέδιο του για την σωτηρία και αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πρέπει η χώρα να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εθνικές εκλογές. Να πάρει ο λαός τις τύχες της ζωής του στα χέρια του και να του δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσει για το μέλλον του.

Να αποφασίσει για μία προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη πρώτη γραμμή.

Γιάννης Καριπίδης
Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας
Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας
Αντιδήμαρχος Υγείας Ελασσόνας

Previous ArticleNext Article