Ελασσόνα

Γ. Καριπίδης: Η ναρκοθέτηση της ενεργειακής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΝΑΙ! 500 ευρώ το MWH, στην Ελλάδα του Μητσοτάκη. Το ένα Μεγαβάτ, δηλαδή οι 1000 κιλοβατόρες, κοστίζουν σχεδόν μια σύνταξη μηνιαία. Αυτό το “θαύμα” της ενεργειακής πολιτικής έγινε στην Ελλάδα. Και μάλιστα με επιλογή των πολιτών, όπως πονηρά αποφάσισε η κυβέρνηση. Όχι πια ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά τιμές που δίνουν κάθε μήνα οι πάροχοι με πρώτη τη ΔΕΗ.

Περίπου 50 με 80 λεπτά η κιλοβατόρα. Όλοι βέβαια ξέρουμε πως μέσα σε αυτήν την τιμή κρύβεται ολοζώντανη η ρήτρα αναπροσαρμογής συν το πάγιο τέλος, που για τη ΔΕΗ είναι 14 ευρώ, το τετράμηνο.

Με τις τιμές αυτές όλοι αντιλαμβάνονται την κραυγαλέα αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Ενεργειακός πληθωρισμός 61% στη χώρα μας, 39% στην Ε.Ε.. Αυτή η διαφορά 22% είναι τα υπερκέρδη των παρόχων με πρώτη τη ΔΕΗ αλλά και το αποτέλεσμα της πρόσδεσης της ηλεκτροπαραγωγής στο φυσικό αέριο από τη Ν.Δ., η οποία πραγματοποίησε βίαια και ασύντακτα την απολιγνιτοποίηση της χώρας από το 2023, φέρνοντας την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, στο 42%.

Ανέλαβε υποχρεώσεις έναντι μεγαλοεπενδυτών και το πληρώνει τώρα όλος ο λαός μας. “Τζογάρισε” όπως λένε όλοι, για το όφελος πολύ λίγων και όταν χάθηκε η παρτίδα, την πληρώνουμε όλοι μαζί.

Ναρκοθέτησε και δυσφήμισε την σωστή ανάπτυξη των ΑΠΕ. Δεν καθόρισε τις ζώνες ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα άναρχο τοπίο για την χοροθέτηση τους, που στο τέλος καταντά αναποτελεσματικό, προκαλώντας αντιδράσεις και απαξία στην σωστή λογική που έχουν οι ΑΠΕ.

Πάνω από 2 δις υπολογίζονται τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη για τους ημέτερους. Η ΡΑΕ μετά από κυβερνητικές πιέσεις το υπολόγισε σε 900 εκατομμύρια. Τελικά η κυβέρνηση δέχθηκε το ποσό των 300 εκατομμυρίων που θέλει να φορολογήσει. Ας σημειωθεί ότι σε οποιοδήποτε υπολογισμό η ΔΕΗ συμμετέχει με 70%. Άρα το μείζον ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι οι ιδιώτες επενδυτές και τα κάθε λογής funds, που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Δεν πρέπει να πέσει η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ για κανέναν λόγο και σε καμία περίπτωση.

Τι και αν τα ποσά αυτά είναι χρήματα που έχουν λεηλατηθεί από νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Και σαν να μην φθάνει αυτό έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και επιστρέφει στη ΔΕΗ μέσω των ΥΚΩ, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που ακριβοπληρώνουμε όλοι μας στους λογαριασμούς ρεύματος, 300 εκατομμύρια ευρώ για εγκαταστάσεις που κλείνουν στα νησιά μας λόγω της διασύνδεσης τους, με την ηπειρωτική χώρα.

Αντί δηλαδή να μειώσουν δραματικά τις ΥΚΩ, ξαναστέλνουν στη ΔΕΗ 300 εκατομμύρια ευρώ, έτσι για να στηρίζουν την τιμή της μετοχής τους και τον προϋπολογισμό τους.

Ξεπροβάλλει λοιπόν μπροστά μας η ανάγκη να ξαναγίνει το “Δ” της ΔΕΗ, πραγματικά Δημόσιο. Όταν η φιλελεύθερη Γαλλία του Μακρόν, εθνικοποιεί την Γαλλική Υπηρεσία Παραγωγής και Διανομής Ρεύματος, για να έχει η γαλλική κυβέρνηση ένα ΣΟΒΑΡΟ εργαλείο για να παρεμβαίνει στις αγορές και τις τιμές, η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα έως πονηρά.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν ανερυθρίαστα βεβαίως και ο πληθωρισμός να φθάνει το 12% και θα διαλύσει έτσι οικογενειακούς προγραμματισμούς, διογκώνοντας τα προβλήματα και την ανέχεια. Λύσεις τύπου “απάτη pass” με επιστροφές για το εξάμηνο 50 και 70 ευρώ διακωμωδούν το πρόβλημα και επιτείνουν το αδιέξοδο.

Η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη πρώτη γραμμή της μάχης για την λύση των δύσκολων προβλημάτων της κοινωνίας.

Μία κυβέρνηση που να νοιώθει την απόγνωση των πολιτών, να βρίσκει λύσεις ωφέλιμες για τους πολλούς και να ξαναχαράξει το μέλλον.

Γιάννης Καριπίδης
Οφθαλμίατρος

Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας

Previous ArticleNext Article