Ελλάδα

Γ. Χουλιάρας για τον σεισμό στη Φλώρινα: Η σεισμική δραστηριότητα βαίνει προς εκτόνωση

Για τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε το βράδυ της Κυριακής τους κατοίκους της Φλώρινας μίλησε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, λέγοντας ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο χάρτης της σεισμικότητας δείχνει την εκτόνωση του φαινομένου τις πρώτες ώρες.

«Φαίνονται γύρω στις 30 μικρότερες δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ μετά τον σεισμό των 5,4 (σ.σ. αργότερα αναθεωρήθηκε σε 5,3) Ρίχτερ, όπως είναι το επιθυμητό», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος σχολίασε ότι το μήκος του ρήγματος δεν είναι πολύ μεγάλο.«Πάμε καλά τις πρώτες ώρες και ας ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί σε αυτό το μέγεθος» είπε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.Μιλώντας για τη σεισμικότητα της περιοχής, ανέφερε ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς.«Κάθε ρήγμα έχει διαφορετική γεωμετρία. Η βοή, που είναι συνηθισμένο γεγονός, ακούγεται συνήθως σε επιφανειακούς σεισμούς.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρέμειναν έξω στις πλατείες και στα οχήματα τους οι κάτοικοι της Φλώρινας μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με πρώτο και κύριο αυτόν της τάξεως των 5,4 ρίχτερ που ήταν και η αιτία να βγουν έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι ακόμα και με τις πυτζάμες.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 R στη Φλώρινα – Στους δρόμους οι κάτοικοι

Για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργήθηκε συνήλθε εκτάκτως και το συντονιστικό όργανο της πολιτικής προστασίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη και των αρμοδίων φορέων της περιοχής.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης “σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων και των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, οι δε υλικές ζημιές σύμφωνα με το μέγεθος του σεισμού δεν αξιολογούνται ιδιαίτερα σημαντικές. Πολύ περισσότερο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η μέχρι στιγμής ακολουθία κρίνεται ομαλή”.

Συνέστησε τέλος στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι τονίζοντας ότι συνεργία της πολιτικής προστασίας, με την πυροσβεστική και την αστυνομία θα βρίσκονται επί ποδός για την καταγραφή των ζημιών και την αντιμετωπίση προβλημάτων των πολιτών.

Πηγή: ertnews

Previous ArticleNext Article