Λάρισα

Ευρωπαία εισαγγελέας για τα Τέμπη: Δημιουργείται κουλτούρα ατιμωρησίας – Πόσες τραγωδίες χρειάζονται;

Καταπέλτης ήταν για ακόμη μια φορά κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης στη χώρα η ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα για την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο και αυτό ήταν τα Τέμπη».

«Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό»

Υποστήριξε πως όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης αναφερόμενη στην ελληνική νομοθεσία. «Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;» και συμπλήρωσε ότι έτσι δημιουργείται «κουλτούρα ατιμωρησίας».

Η Λάουρα Κοβέσι κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε αναφορές με αφορμή τα Τέμπη στο Κράτος Δικαίου αναφέροντας ότι είναι η εγγύηση της ασφάλειας των ανθρώπων, η βάση ότι μια καλύτερη ζωή είναι δυνατή. «Είναι κάτι που κάνει τη Δικαιοσύνη να προσφέρει κάτι το απτό», είπε.

Όπως υπογράμμισε «σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία, κάνουμε τη δουλειά μας και το πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι».

Σε ερώτηση που δέχθηκε από την Ολλανδή ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Βέλτ, η Λάουρα Κοβέσι ανέφερε ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 23 άτομα όσον αφορά τη σύμβαση 717. Επανέλαβε ότι δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης λόγω της ελληνική νομοθεσίας και των κωλυμάτων που θέτει. Λόγω της εθνικής νομοθεσίας δεν κατέστη δυνατό να ερευνήσει και όλες τις πτυχές της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό», επισήμανε.

 

in.gr

Previous ArticleNext Article