Ελασσόνα

«Έσβησε» υπεραιωνόβια στο Λυκούδι Ελασσόνας

«Έσβησε» αθόρυβα από τη ζωή υπεραιωνόβια(…από τις ελάχιστες εν ζωή στην επαρχία Ελασσόνας) που ζούσε στο Λυκούδι Ελασσόνας. Πρόκειται για την Μαρία Μπακόλα, σύζυγο Χαραλάμπου Μπακόλα, 106 ετών!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρά Μαρία, που γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1917, ζούσε μόνη της(…την φρόντισαν καθημερινά συγγενείς της), ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο χωριό της και έως τα τελευταία της διατηρούσε τη διαύγεια της, ενώ συχνά μαγείρευε και έως και πριν λίγο καιρό…έφτιαχνε παραδοσιακές πίτες. «Πάντα είχε ένα καλό λόγο για όλους μας, πολύ καλός και γλυκός άνθρωπος, ιδιαίτερα δοτική, φιλότιμη…», θα πουν με νόημα συγχωριανοί της.
«Πάλεψε» και αγωνίστηκε στη ζωή της, σε δύσκολα χρόνια, με πολέμους, ζώντας σε μια αγροτική οικογένεια στην Ελληνική επαρχία, με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις.
Η ίδια είχε προετοιμάσει το τέλος της από τη ζωή. Τον τελευταίο καιρό, ίσως διαισθανόμενη την αποχώρηση της από τα «εγκόσμια», είχε καλέσει τα εγγόνια της να την επισκεφθούν στο χωριό, να τα δει και να τα χαιρετήσει. Όλα ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στο «κάλεσμα» της καλοκάγαθης γιαγιάς Μαρίας, εκτός από ένα που βρίσκεται μακριά(…στον Καναδά). Με αφοσίωση και πίστη στον Θεό η ίδια, το τελευταίο διάστημα είχε καλέσει τον εφημέριο του χωριού να την μεταλάβει, κάτι που έγινε.
Η πολυκύμαντη ζωή της ενός αιώνα και πλέον είχε χαρές και πολλές λύπες. Είχε την ατυχία να χάσει μία από τις κόρες της(… «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 52 χρονών) αλλά και πριν λίγα χρόνια έναν εγγονό της(…σε ηλικία 35 χρονών).
Αφήνει πίσω 2 κόρες και έναν γιό, με τις οικογένειες τους και ειδικότερα 8 εγγόνια, 15 δισέγγονα και πολλά ανίψια.
Το «τελευταίο αντίο» στην αξιαγάπητη Λυκουδιώτισσα κυρά Μαρία Μπακόλα είπαν προχθές Σάββατο, στις 3 το μεσημέρι, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, δεκάδες άτομα, συγγενείς και συγχωριανοί της στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λυκουδίου. Στην εξόδιο Ακολουθία λειτούργησε ο εφημέριος του χωριού π. Αλέξανδρος Κουτσιούκης, ενώ το «φευγιό» της στάθηκε αφορμή για να «ξυπνήσουν» μνήμες και θύμησες από την προπολεμική και μεταπολεμική ιστορία, την κοινωνική ζωή του χωριού, και όχι μόνο.
Πάντως, δοθείσης ευκαιρίας, δεν περνά απαρατήρητο πως στο Λυκούδι Ελασσόνας, που έχει «αδειάσει» από νέους(…όπως συμβαίνει κατά κόρον στην περιοχή μας), σήμερα ζουν αρκετά υπερήλικα άτομα(…ηλικίες άνω των 90), που παραμένουν ενεργά και… «δεν το βάζουν κάτω», προσπαθώντας παρά την προχωρημένη ηλικία τους να κρατήσουν ζωντανό το χωριό.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτογραφίες: από το αρχείο των Γιώργου Τζήκα και Θεοδώρου Παπαλεξίου
Previous ArticleNext Article