Ελασσόνα

Έρχεται το 600άρι για ακόμη 75 σεισμόπληκτους του Μεσοχωρίου

Το Μεσοχώρι Ελασσόναs ήταν ένα από τα χωριά που βρέθηκαν στο «μάτι» του Εγκέλαδου που πριν έναν χρόνο περίπου «χτύπησε» την περιοχή.

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα 50 και πλέον οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμη την ενίσχυση πρώτης  ανάγκης των 600 ευρώ που χορηγείται σε σεισμόπληκτους και οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται.
Το ζήτημα θέσαμε στον Δήμο Ελασσόνας, όπου αρμοδίως μας δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινίσεις:
Σε επίπεδο σεισμόπληκτων περιοχών του Δήμου, υποβλήθηκαν περί τις 2.200 αιτήσεις για πρώτη ενίσχυση, από της οποίες εξετάστηκε το 90% αυτών και στη συντριπτική πλειοψηφία τους δόθηκε n συγκεκριμένη ενίσχυση.
Το Μεσοχώρι, όπως και n Μαγούλα, το Βλαχογιάννι και το Πραιτώρι, ήταν από τα χωριά που πληγώθηκαν περισσότερο, όχι μόνο από το πρώτο «κύμα» των σεισμών του Μαρτίου, αλλά έπαθαν ζημιές και με μεταγενέστερους σεισμούς. Ειδικά στο Μεσοχώρι δόθηκαν επιδόματα κατά την πρώτη φάση των ελέγχων, οπότε και τα εισέπραξαν περί τουs 150 δικαιούχους.
Μόλις χθες ολοκληρώθηκε ο επανέλεγχος που αφορούσε συνολικά σε 75 ακόμα σπίτια, οι δικαιούχοι των οποίων θα λάβουν το ίδιο επίδομα.
Πρέπει εδώ να αποσαφηνιστεί ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται από κλιμάκια του Δήμου Ελασσόνας και δεν αφορούν τη στατικότητα των κτιρίων, για την οποία τον έλεγχο διενήργησαν κλιμάκια μηχανικών από την Πολιτεία, αλλά στον εξοπλισμό, ακόμη και την οικοσκευή που πιθανόν έπαθε ζημιά από τον σεισμό. Δηλαδή πρόκειται για σπίτια και κατασκευές που μπορούν να κατοικηθούν (έχουν χαρακτηριστεί ακόμη και «πράσινα»),με μόνη προϋπόθεση να είναι δηλωμένα από τον ιδιοκτήτη τους ως η κύρια -και όχι δευτερεύουσα- κατοικία.
Με αυτό ως δεδομένο, συν το ότι ο Δήμος εκ των πραγμάτων θα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και ευελιξία, n εκτίμηση του δημοτικού παράγοντα είναι ότι το αργότερο σε έναν μήνα θα έχει καταβληθεί σε όλους n συγκεκριμένη ενίσχυση των 600 ευρώ, για την οποία μάλιστα, δεν αρκεί n υποβολή αιτήματος από τον Δήμο, αλλά και η εκταμίευση του ποσού από το Υπουργείο.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Previous ArticleNext Article