Αθλητισμός

Έρχεται ο 5ος ορεινός αγώνας Σαρανταπόρου “Sarantaporo Mountain Run” στις 6 Αυγούστου (προκήρυξη)

Ερχεται το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 ο 5ος ορεινός αγώνας Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Ο αγώνας των 16 χλμ. που είχε αρχικά ανακοινωθεί δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς λόγους (πρόσφατες κακοκαιρίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των μονοπατιών).

Σκοπός του αγώνα είναι η ανάδειξη της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας καθώς και η καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη συμπεριφορών που αναδεικνύουν την πολιτιστική διάσταση του αθλητισμού και τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση έντιμου και ηθικού χαρακτήρα.

Αγώνας 11 χλμ., 6 Αυγούστου 2022, ώρα 18:10

Οριο συμμετοχών: 200 άτομα

κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ

Αγώνας 4 χλμ., 6 Αυγούστου 2022, ώρα 18:00

Οριο συμμετοχών: 200 άτομα

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ

Παιδικός αγώνας 6 Αυγούστου 2022, ώρα 17:30

Οριο συμμετοχών: 100

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Τρόπος εγράφης- Δηλώσεις συμμέτοχης

Στον ορεινό αγώνα των 11 χλμ. και 4 χλμ. μπορούν να συμμετάσχουν και ανήλικοι άνω των 16 ετών (γεννημένοι έως το 2006) με ευθύνη γονέων, συμπληρώνοντας το έγγραφο υπεύθυνης δήλωσης που θα υπάρχει στη γραμματεία πριν από τον αγώνα και αφού ήδη έχουν εγγραφεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στον παιδικό αγώνα οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, σε παιδιά δημοτικού (γεννηθέντες έως 2010) και γυμνασίου (γεννηθέντες 2007, 2008, 2009) με ευθύνη γονέων, συμπληρώνοντας το έγγραφο υπεύθυνης δήλωσης που θα υπάρχει στη γραμματεία πριν από τον αγώνα και αφού ήδη έχουν εγγραφεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής λήγει την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59.

Η εγγραφή θα γίνει με υποβολή δήλωσης συμμετοχής για τον αγώνα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σαραντάπορο

Εγγραφές

https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspx…

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΑ: ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΤΚ 40200

Για το πώς θα μας βρείτε ακολουθήστε το παρακάτω link:

https://www.google.com/…/@40.0671964,22.0513195,17.75z

Covid 19

Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διευκρινίζονται τα εξής:

– Εκτός σταδίου διοργανώσεις: επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων μαζικού αθλητισμού εκτός σταδίων (εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων), χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων και χωρίς να υφίστανται περιορισμοί στα πλαίσια της πανδημίας.

– Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες και προπονήσεις, ατομικών κα ομαδικών, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αθλημάτων, στις εξέδρες σε ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με πληρότητα 100% της χωρητικότητας.

– Σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Πληροφορίες – Διαδρομή αγώνα

Η εκκίνηση για τον αγώνα των 11 χλμ. θα δοθεί στις 18:10, ενώ για τον αγώνα των 4 χλμ. στις 18:00. Για τον παιδικό αγώνα η εκκίνηση θα δοθεί στις 17:30 με διαφορά 5 λεπτών του γυμνασίου με του δημοτικού.

Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από την εκκίνηση στην Πλατεία του Σαρανταπόρου για να παραλάβουν το φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής και το ηλεκτρονικό τσιπ της χρονομέτρησης.

Χώροι στάθμευσης των οχημάτων, με τα οποία θα μεταβούν οι αθλητές και συνοδοί τους στο Σαραντάπορο, ορίζονται οι δρόμοι και οι χώροι που βρίσκονται νότια της πλατείας, όπου και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Αγία Μαρίνα Σαραντάπορο

Αφετηρία και τερματισμός ορίζεται η πλατεία του Σαρανταπόρου.

– Οι αθλητές του Sarantaporo Mountain Run 11 χλμ., διασχίζοντας το χωριό θα κατευθυνθούν νοτιοανατολικά, προς την πλευρά του γηπέδου του χωριού (υψόμετρο 780 μ.). Θα συνεχίσουν βορειοανατολικά και θα διέλθουν κάτωθεν του χώρου όπου βρίσκεται το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις 19-1-1944 στη θέση «Μελίσσι».

Από το «Μελίσσι» κατευθύνονται δυτικά προς τις θέσεις «Μέγας», και από εκεί θα κατευθυνθούν βόρεια προς τη θέση «Σκάλα», όπου και θα εισέλθουν σε μονοπάτι όπου και θα κινηθούν δυτικά προς τη θέση «Παλιομανάστερο» και «Αρκουδότρυπα» και από εκεί δυτικά από μονοπάτι προς τη θέση «Παλιοκκλήσι» (υψόμετρο 930 μ.).

Από «Παλιοκκλήσι» συνεχίζουμε για το μνημείο πτώσης του ελικοπτέρου που θα υπάρχει σταντ με νερό. Μετά το μνημείο πτώσης του ελικοπτέρου μπαίνουμε σε μονοπάτι, για να επιστέψουμε στο χωριό για τα τελευταία μέτρα σε άσφαλτο και τον τερματισμό στην πλατεία.

Η διαδρομή από την εκκίνηση μέχρι το γήπεδο είναι σε άσφαλτο και κατηφορική, όπως και τα τελευταία μέτρα, όταν βγαίνουμε από το μονοπάτι μέχρι τον τερματισμό. Η υπόλοιπη διαδρομή είναι χωμάτινη σε ορεινό δρόμο, θα είναι πλήρως σηματοδοτημένη και σε καίρια σημεία θα υπάρχουν εθελοντές, όπως επίσης και σταθμοί ανεφοδιασμού θα είναι εγκατεστημένοι στη θέση «Μελίσσι», στη θέση «Παλιομανάστερο», και στο μνημείο πτώσης του ελικοπτέρου.

Το σύνολο της διαδρομής αποτελείται από 10% άσφαλτο, 55% χωματόδρομο και 35% μονοπάτι.

Χρονικό όριο του αγώνα είναι οι 2 ώρες και 20 λεπτά. Πέραν του χρονικού ορίου των 2 ωρών και 20 λεπτών, ο κάθε δρομέας θα τρέχει με δική του ευθύνη.

– Οι αθλητές του Sarantaporo Mountain Run 4 χλμ., διασχίζοντας το χωριό θα κατευθυνθούν ανατολικά προς τη θέση «Μέγας» και από εκεί θα κατευθυνθούν βόρεια προς τη θέση «Σκάλα», όπου και θα εισέλθουν σε μονοπάτι, όπου και θα κινηθούν δυτικά προς τη θέση «Παλιομανάστερο». Aπό εκεί δυτικά από μονοπάτι προς τη θέση «Παλιοκκλήσι» (υψόμετρο 930 μ.) και επιστροφή νότια προς «Μπιαδάκι», απ’ όπου θα επιστρέψουν στην πλατεία για τον τερματισμό.

Χρονικό όριο του Αγώνα είναι η 1 ώρα. Πέραν του χρονικού ορίου της μίας ώρας, ο κάθε δρομέας θα τρέχει με δική του ευθύνη.

Στον τερματισμό, και για τους δυο αγώνες, θα υπάρχουν σταντ με νερόφρούτα και διάφορα εδέσματα.

Σαραντάπορο

Ηλικιακές κατηγορίες

Οι ηλικιακές κατηγορίες θα ισχύουν και για τους δύο αγώνες (11 χλμ. & 4 χλμ.)

Ανδρες: Εως 34 ετών, 35-49, 50-59, 60+

Γυναίκες: Εως 29 ετών, 30-49, 50+

Προϋπόθεση για να γίνει ηλικιακή κατηγορία είναι η συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων αθλητών/αθλητριών.

Υγειονομική κάλυψη

Και στους δύο αγώνες θα υπάρχει πλήρης υγειονομική υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, που οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου από μέρους των αγωνιζόμενων.

Συστήνεται στους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση πριν τον αγώνα. Από τους διοργανωτές δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανέναν αθλητή ή αθλήτρια, καθώς οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι ανήλικοι αγωνίζονται με ευθύνη των κηδεμόνων τους.

Χρονομέτρηση αγώνα

Θα υπάρξει ηλεκτρονική χρονομέτρηση για τους αγώνες των 11 χλμ. και 4 χλμ., ενώ τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα chip της χρονομέτρησης μετά το τέλος του αγώνα θα παραδοθούν στη γραμματεία του αγώνα.

Τα αποτελέσματα και φωτογραφίες των αθλητών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συλλόγου, καθώς και σε δρομικά site.

Γενικές πληροφορίες για το Σαραντάπορο της Ελασσόνας.

Το Σαραντάπορο είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αποτελούσε έδρα του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου, ενώ τώρα ανήκει στον διευρυμένο Δήμο Ελασσόνας. Βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και απέχει 70 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, 27 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και 55 χιλιόμετρα από την Κοζάνη. Είναι ευρύτερα γνωστό για την Ιστορική Μάχη του Σαρανταπόρου τον Οκτώβριο του 1912, η νικηφόρα έκβαση της οποίας οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στον διπλασιασμό της Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες και φίλοι μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο της μάχης Σαρανταπόρου που βρίσκεται στη θέση «Χάνη Χατζηγώγου». Ανατολικά του χωριού δεσπόζει ο Ολυμπος και η θέα του από το Σαραντάπορο είναι εκπληκτική.

Χάνι Χατζηγώγου

Πιστεύουμε πως οι δρομείς που θα τρέξουν στον αγώνα θα χαρούν αυτήν τη συμμετοχή, αλλά και οι συνοδοί τους και οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα στο Σαραντάπορο, να επισκεφθούν τα γραφικά εξωκλήσια βόρεια του χωριού και να απολαύσουν τη δροσιά της βρύσης με το νερό που πηγάζει μέσα από το βουνό, στη θέση «Παλιομανάστερο». Η γιορτινή ατμόσφαιρα στην πλατεία το βράδυ, μετά τον αγώνα θα είναι το επιστέγασμα της ημέρας.

Για πληροφορίες που αφορούν τους αγώνες μπορείτε να απευθύνεστε στους:

ΚΑΡΑΓΚΟΓΚΟΣ ΦΩΤΗΣ τηλ. 6981896275

ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ τηλ. 6974356969

Οπως επίσης και στη σελίδα facebook του αγώνα, Sarantaporo Mountain Run.

Ο αγώνας είναι σε συνδιοργάνωση των συλλόγων ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΙΤΩΝ, με την ευγενική χορηγία και συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό τερματισμό.

irunmag.gr

Previous ArticleNext Article