Ελασσόνα

«Έπιασε δουλειά» στο Λιβάδι Ελασσόνας η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων  (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) του ΟΦΥΠΕΚΑ που επιχειρεί στην περιοχή του Ολύμπου, πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή αμέσως μετά τις αναρτήσεις Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για ύπαρξη νεκρών ζώων από πιθανή χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, στην περιοχή Λιβάδι Ελασσόνας.

Μεικτό κλιμάκιο  αποτελούμενο από προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, μαζί με  Δασοφύλακα του Δασαρχείου Ελασσόνας και Θηροφύλακα της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Νότιων Σποράδων πραγματοποίησε  επιτόπια έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν νεκρές τρεις αλεπούδες και δύο κυνηγετικοί σκύλοι. Μάλιστα, κυνηγός της περιοχής βρήκε και παρέδωσε στο κλιμάκιο ύποπτο δείγμα τροφής, ως πιθανό δηλητηριασμένο δόλωμα.

Η Ε.Μ.Α.Δ.Δ. της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του ΟΦΥΠΕΚΑ, αποτελείται από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Jago (Βέλγικο Malinois) και τον χειριστή του, Σάββα Βασιλειάδη και θα συμβάλει στην έγκαιρη ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο και την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης τους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα  πλήττει σημαντικά τα πτωματοφάγα πουλιά, όπως οι γύπες, τους οποίους έχει οδηγήσει στο χείλος της εξαφάνισης. Παράλληλα, σκοτώνει και  πολλά ζώα εργασίας, όπως οι ποιμενικοί και οι κυνηγετικοί σκύλοι.  Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη επέμβαση και η άμεση απομάκρυνση των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των θυμάτων.

Ο ΦΥΠΕΚΑ, ζητά από όλους μας να συμβάλουμε ενεργά στην εξάλειψη αυτής της παράνομης δράσης, ενημερώνοντας την μονάδα, για τυχόν περιστατικά δηλητηρίασης ζώων. Για την αναφορά τέτοιων περιστατικών οι καταγγέλλοντες μπορούν να επικοινωνούν με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο τηλ. 2352 083000 ή με e-mail στη διεύθυνση mdpp.olympus@necca.gov.gr

Πηγή: eptanews.gr

 

Previous ArticleNext Article