Ελασσόνα

Ελπίδες για τα…παιδιά της «καραντίνας» στην Ελασσόνα – ΦΩΤΟ

Προσωρινό τέλος δόθηκε στην αγωνία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Λύκεια της Επαρχίας Ελασσόνας, μετά και τη χθεσινή ανάρτηση των βαθμολογιών τους και…τα σχετικά ενημερωτικά προσωπικά SMS.
Οι δυσκολίες των φετινών απαιτητικών θεμάτων σε συνδυασμό και με τα δύο χρόνια «καραντίνας» που προηγήθηκαν χωρίς κανονική εκπαίδευση…αλλά με τηλεκπαίδευση, αποτυπώθηκαν στις βαθμολογίες πολλών υποψηφίων, στοιχεία που επιτείνουν και την αγωνία τους.
Όπως έδειξαν οι βαθμολογίες των γραπτών, αρκετοί υποψήφιοι «αγωνίστηκαν» φιλότιμα και το «πάλεψαν», κάτι που τους αφήνει αρκετά περιθώρια να ελπίζουν για την εισαγωγή τους, βέβαια σε συνδυασμό και με το που τελικά θα κυμανθούν οι βάσεις σε κάποιες σχολές.
Και τη φετινή χρονιά που έκρυβε ιδιαιτερότητες και πολλές εκπλήξεις, αισθητή είναι η απουσία αρκετών υποψηφίων που έχουν υψηλές βαθμολογίες και αριστεύουν. Ενδεικτικά, λίγοι είναι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν επάνω από 18.500 μόρια. Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι. Ακόμη, αξιοσημείωτες είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις κάποιων υποψηφίων από το ΕΠΑΛ Ελασσόνας.
Έκδηλη η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων για τα τελικά αποτελέσματα των υποψηφίων. Εκπαιδευτικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την «κρυφή» τους πίστη και ελπίδα πως τελικά αρκετοί υποψήφιοι θα εισαχθούν σε κάποια σχολή, παρά τη χθεσινή πρώτη μέτρια «εικόνα» των βαθμολογιών. «Μπορεί σήμερα κάποιοι να είναι δυσαρεστημένοι και όχι ευχαριστημένοι με τις μέτριες βαθμολογικές επιδόσεις τους, αλλά όταν θα βγουν οι σχολές μάλλον θα χαρούν και θα χαμογελάσουν…», επεσήμαναν με νόημα κάποιοι εκπαιδευτικοί, που «κουβαλούν» πολύχρονη εξεταστική εμπειρία.
Όπως τόνιζαν εκπαιδευτικοί κύκλοι, τα Μαθηματικά, η Φυσική, τα Αρχαία, η Βιολογία αλλά και η Έκθεση φαίνεται πως έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά στις βαθμολογίες των υποψηφίων και έβγαλαν αρκετό κόσμο έξω από τους αρχικούς του στόχους, κάτι βέβαια που θα φανεί και στις βάσεις αρκετών σχολών.
Ακόμη, εκπαιδευτικοί μιλούσαν για μια δύσκολη χρονιά, για «τα παιδιά της καραντίνας», που φορτώθηκαν με περισσή πίεση και άγχος, για μια «αδικημένη φουρνιά», που…είχε να δώσει εξετάσεις από την Γ΄ Γυμνασίου. Ήδη «τρέχει» μια διάχυτη αβεβαιότητα για το που τελικά θα κυμανθούν οι εφετινές βάσεις.
Τα συναισθήματα ανάμικτα χθες και στην Ελασσόνα, με κάποιους χαρούμενους, κάποιους έντονα προβληματισμένους, σκεπτικούς η και απογοητευμένους υποψηφίους, που σκέφτονται πια τη σωστή συμπλήρωση του «γρίφου» του μηχανογραφικού τους, που θα τους οδηγήσει η όχι, στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, σε …«μια θέση στον ήλιο»(…αν βέβαια μπορούμε να μιλάμε ακόμη για «μια θέση στον ήλιο» σε τόσο δύσκολες και εξαιρετικά περίεργες εποχές). Και όλα αυτά, με τη μόνιμη πια έγνοια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν εδώ και χρόνια τα νοικοκυριά και οι οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών, που βέβαια μπορεί να χαίρονται για την επιτυχία των παιδιών τους, αλλά έχοντας κατά νου… οικογενειακούς προϋπολογισμούς που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
Πάντως, οι εκπαιδευτικοί υπενθύμιζαν και χθες τη μεγάλη προσοχή που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι στη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Χαρακτηριστικά, έμπειροι εκπαιδευτικοί «κατέθεταν» χθες στην «Ε»: «Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δεν είναι μια απλή ιστορία, όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι. Θέλει πολύ προσοχή, προσεκτικές επιλογές και καθαρό μυαλό…».
Η «Ε» παρουσιάζει ενδεικτικά κάποια ονόματα υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες, που ήδη «κλείδωσαν» την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι.:
Πλιάτσικας Αχιλλέας Μ.Ο. 18,75 , Γκιάτας Βασίλειος(ΕΠΑΛ) 19.075 μ., Τρικάκης Ζήσης 18.200 μ., Γεωργιάδης Γεώργιος, Ζδάνη Σπυριδούλα(ΕΠΑΛ) Μ.Ο. 18,70 , Μπλάντα Μιχαηλία(ΕΠΑΛ) 18.680 μ., Παναγιωτίδη Ελισσάβετ(ΕΠΑΛ) Μ.Ο. 17,85 , Ντίγκας Αριστείδης(ΕΠΑΛ) Μ.Ο. 17,58 , Ματούλη Φανή 17.350 μ .
Πηγή: Ελευθερία – Γιάννης Μουκίδης
Previous ArticleNext Article