Ελασσόνα

Ελασσόνα: Γιορτάζουν Ι. Ναοί σε Λιβάδι, Στεφανόβουνο, Δεσκάτη

Τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί στο Λιβάδι Ελασσόνας, στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας και στη γειτονική Δεσκάτη Γρεβενών(υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος).
Σήμερα, Παρασκευή 20 Μαΐου, παραμονή της εορτής των Αγίων, το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ αύριο, Σάββατο το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων θα χοροστατήσει σήμερα, Παρασκευή στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λιβαδίου και αύριο, Σάββατο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δεσκάτης Γρεβενών.
Λίγα στοιχεία για τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λιβαδίου:
Είναι μεταγενέστερος του ναού της Παναγίας κατά 150 έτη. Αναφέρεται από τον Άνθιμο τον Ολυμπιώτη για τις δωρεές του, το 1771. Ο ναός, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στο υπέρθυρο, ανακαινίστηκε το 1884, με διαφορά δύο ετών από την ανακαίνιση του ναού της Παναγίας. Είναι πετρόκτιστος, μεγάλων διαστάσεων, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Εσωτερικά κοσμείται με όμορφο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και άμβωνα.
Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δεσκάτης
Είναι ο πολιούχος της Δεσκάτης. Ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με δίριχτη στέγη, πετρόκτιστος, ευρύχωρος και διαθέτει επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Εσωτερικά κοσμείται με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε από Μετσοβίτες ξυλογλύπτες το 1893 επί αρχιερατείας του δεύτερου μητροπολίτου Δεσκάτης Ιωάννου. Επίσης από τους ίδιους ξυλογλύπτες είναι κατασκευασμένα ο αρχιερατικός θρόνος του Ιερού Ναού και τα δύο προσκυνητάρια. Αξίζει να γίνει αναφορά στην αργυρή λειψανοθήκη σε σχήμα ανθρώπινου χεριού με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Τρύφωνος και του Αγίου Ιερόθεου(1834), στην έντυπη έκδοση του Ευαγγελίου(τέλη 18ου αιώνα) και στη Β΄ όψη του Ευαγγελίου με αποκλειστικό θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (αρχές 20ου αιώνα).

Πηγή: Ελευθερία:ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε)

Του Γιάννη Μουκίδη
Previous ArticleNext Article