Ελασσόνα

Ελασσόνα: «Έφυγε» ο «απόμαχος» εκπαιδευτικός φυσικός Γιάννης Γκουντούλας

«Έφυγε» αθόρυβα πρόσφατα(στις 16 Δεκεμβρίου) από τη ζωή ο «απόμαχος» φυσικός – εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Γκουντούλας, σε ηλικία 89 ετών.
Ο εκλιπών, με καταγωγή από τη Δεσκάτη Γρεβενών, έζησε πολλά χρόνια στην Ελασσόνα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κοντά στην οικογένεια της κόρης του εκπαιδευτικού Κατερίνας Γκουντούλα. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύζυγος της εκπαιδευτικού – καθηγήτριας Αγγλικών Αναστασίας(Σάσας) Νικολακάκου και αδελφός των Ελασσονιτισσών Αγορίτσας Γκουντούλα – Σπυράκη και Λουκίας Γκουντούλα – Παπαδήμα.
Υπηρέτησε με ξεχωριστό ζήλο και αφοσίωση για πολλά χρόνια τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο και δίδαξε σε γενεές μαθητών.
Γεννήθηκε στη Δεσκάτη το 1932. Αποφοίτησε από το 2ο Δημοτικό σχολείο Δεσκάτης και από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1954-1959). Διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Ελασσόνας το 1961. Δίδαξε στο Γυμνασιακό παράρτημα Δεσκάτης επί μία διετία και από το 1963 μέχρι το 1976 στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Ελασσόνας. Το 1976 πήρε το βαθμό του Γυμνασιάρχη και τοποθετήθηκε στο τριτάξιο Γυμνάσιο Λιβαδίου. Μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Τσαριτσάνης και στη συνέχεια στο 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας. Το 1985 πήρε το βαθμό του Λυκειάρχη και τοποθετήθηκε στο 1ο Λύκειο Ελασσόνας απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1991.
Ευγενής και χαμογελαστός, ιδιαίτερα κοινωνικό άτομο, αθόρυβος, άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, με πνευματώδες χιούμορ, φίλος της καλής παρέας, πάντα κοντά σε πολιτιστικές, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και σε πρωτοβουλίες φορέων της περιοχής. Πάντα δίπλα στην τοπική Εκκλησία και στις πρωτοβουλίες της. Αν και χρόνια εκτός Ελασσόνας, φρόντιζε να ενδιαφέρεται και να παρακολουθεί τα «δρώμενα» της περιοχής. Φίλος του τοπικού τύπου, με πλήρη διαύγεια έως το τέλος της ζωής του.
Ο θάνατος του φυσικού Γιάννη Γκουντούλα ξανάφερε μνήμες της σχολικής ζωής αλλά και συγκίνηση στους εκατοντάδες παλαιούς μαθητές του, που είχαν να θυμηθούν πολλά από τη ζωή τους στα θρανία, έχοντας δίπλα τον ξεχωριστό τους καθηγητή.
Δεν είναι λίγοι οι μαθητές του που κάνουν λόγο για έναν εκπαιδευτικό – άνθρωπο, με ιδιαίτερες ευαισθησίες, ακέραιο, δίκαιο αλλά και αυστηρό, που πάντα φρόντιζε για το καλό των μαθητών του και συχνά πυκνά φρόντιζε να «κεντρίζει» το ενδιαφέρον τους, μέσα και έξω από την τάξη.
Αφήνει πίσω τη σύζυγο του «απόμαχη» εκπαιδευτικό Αναστασία(Σάσα) Νικολακάκου – Γκουντούλα και τα παιδιά τους Κατερίνα(εκπαιδευτικό σε Λύκειο της Καλαμαριάς) και Γιώργο(μαθηματικό, που διαμένει και εργάζεται στην πολιτεία New Jersey των Η.Π.Α.). Ευτύχησε να χαρεί και 3 εγγόνια.
Ο Ελασσονίτης – Δεσκατιώτης φυσικός κηδεύτηκε χθες, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς και ετάφη στο Κοιμητήριο της Καλαμαριάς.

Πηγή: Ελευθερία

(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Previous ArticleNext Article