Ελασσόνα

Εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία» στην Ελασσόνα

Άνοιξε την αυλαία της απόψε το βράδυ της Παρασκευής η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία» στην Ελασσόνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, να την εγκαινιάζει.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Γάτσας υποδέχθηκε τους επισκέπτες της διοργάνωσης παρουσία επισήμων προσκεκλημένων αναλύοντας τους φετινούς στόχους της διοργάνωσης και τα επιθυμητά αποτελέσματα της. Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών έκανει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν επίσης απευθύνοντας χαιρετισμό , ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων.

Η μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας, όπου έχει διαμορφωθεί ο χώρος για τους εκθέτες φέτας, κρασιού, κρέατος, μελιού και άλλων τοπικών προϊόντων.

 

 

Κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Γιορτής «Φέτα και Γαστρονομία» θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, ενώ θα υπάρχει πλούσιο γαστρονομικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα όλες τις μέρες, από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

Γ. Γεωργαντάς: Η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα συνδεθεί με τον αριθμό ζώων και την πραγματική παραγωγή

Ξεπερνά, τελικά τα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση στους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στο «Ελασσόνα Forum- Φέτα και Γαστρονομία»και σε επαφές που είχε με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων «ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών».

Με βάση αυτό το σκεπτικό θα κατανεμηθούν 60 εκατ. στην αιγοπροβατοτροφία,  ενώ ανάλογα σημαντικές θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στη χοιροτροφία.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση με βάση το 2% του τζίρου και προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή, ιδιαίτερα τώρα που για την επόμενη περίοδο εντάσσονται στις συνδεδεμένες καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι.Πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και τόνισε για το νέο έτος θα υπάρξει στήριξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ  επί πλέον στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη Φέτα, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι το συγκεκριμένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές. Μέλημα της πολιτείας, όπως είπε, είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της φέτας και αναφέρθηκε στη, εμβληματική και ουσιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας για τη Φέτα.

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρουμπίνο και μέλη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών στο δημαρχείο της Ελασσόνας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων θα γίνει με γρήγορο και δίκαιο τρόπο και ότι θα υπάρχει άμεση σύνδεση του αριθμού των ζώων με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. «Στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που ιδρώνουν στο κοπάδι για να παράγουν γάλα και κρέας, είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, γιατί πιστεύουμε στη δουλειά τους και στην προσφορά τους στην εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Απαντώντας σε κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον Τύρναβο τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και είχε συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου με τον πρόεδρό του κ. Χρ. Τσιτσιρίγκο. Ο Συνεταιρισμός παράγει 72 ετικέτες κρασιών, τσίπουρου και ούζου και είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε την κτηνοτροφική μονάδα Ζιάκου στην Ελασσόνα και κατόπιν στον δημαρχείο είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα, καθώς και με τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα διάθεσης των μήλων της περιοχής μετά την επιβολή capitalcontrolsστην Αίγυπτο.

Μετά την ομιλία του προς τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε περίπτερα στην έκθεση της Ελασσόνας.

Στις επαφές του τον κ. Γεωργαντά συνόδευαν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

Κ. Αγοραστός: Στηρίζουμε στην πράξη τους ανθρώπους της παραγωγής και τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα

Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε στον χαιρετισμό του:

Χωρίς παραγωγή, δεν υπάρχει ζωή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει  στην πράξη τους ανθρώπους της παραγωγής,  στηρίζει τους κόπους και τον καθημερινό τους  μόχθο, στηρίζει το αγροτικό εισόδημα,  στηρίζει δράσεις εξωστρέφειας και δίνει τη δυνατότητα στα παραδοσιακά, ποιοτικά προϊόντα της θεσσαλικής γης  να προβληθούν, να πιστοποιηθούν, να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο,  να πάρουν την προστιθέμενη αξία που αξίζουν. Το σύνθημά μας είναι «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις». Και το κάνουμε πράξη, μέσα από τη συμμετοχή μας σε  ευρωπαϊκά προγράμματα πιστοποίησης όπως το Qualify,  το δίκτυο Arepo,  το  πρωτόκολλο   ThessAgro, αλλά και το νέο πρόγραμμα ΠΑΡΑΓΩ που χρηματοδοτούμε, διπλασιάζοντας τα πιστοποιημένα  τοπικά προϊόντα της Θεσσαλίας από 20 σε 40.

Συνεργαζόμαστε με  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με Δήμους, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς, φορείς. Βρισκόμαστε σε συνεχή κίνηση, διεκδικώντας, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας έργα με αξία για τους πολλούς. Είμαστε διαχρονικά παρόντες και δημιουργούμε αξιόπιστο σύστημα για να μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Θέλουμε να ξέρουν ότι τους προστατεύουμε και όχι απλά να το πιστεύουν. Χρειαζόμαστε τεράστια αποθέματα αυτοελέγχου και στωικότητας προκειμένου να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες της εποχής. Κι αν τα καταφέρουμε, θα είναι γιατί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτά τα οποία ελέγχουμε ώστε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας. Με πράξεις μετριόμαστε, στις πράξεις κρινόμαστε, πριν από  τα λόγια μας.

Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Ελασσόνα τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκαν και εξελίσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 100,6 εκατ. ευρώ.

-Οδικά έργα:    δύο κυκλικοί κόμβοι στην Ελασσόνα, δρόμος Ελασσόνα -Τσαριτσάνη (ομαδικός Αμπελώνα), Βλαχογιάννι-Βερδικούσια, Κλεισούρα-Γιαννωτά-Λυκούδι, Πύθιο-Καλύβια,  τούνελ Συκαμινέας-Ροδιάς, Βλαχογιάννι-Αγριελιά,  Βερδικούσια-Λογγά, Λιβάδι-Σαραντάπορο, ασφαλτοστρώσεις στη Βερδικούσια, Καρυά- Καλλιπεύκη- όρια νομού, δρόμος προς Ι.Μ. Βαλέτσικου, συντήρηση Μελούνας, Μικρό Ελευθεροχώρι- όρια νομού, Γεράνεια-Κοκκινόγειο,   Κρανιά-Λουτρό-Άκρη Αγιονέρι-Ευαγγελισμός, Πλάτανος-Αη Βλάση Δρυμού, συντήρηση δρόμου προς Ευαγγελισμό, Πύθιο-Κοκκινοπηλός, Βερδικούσια-Συκιά-Βλαχογιάννι, Βερδικούσια-Παλιάμπελα-Αμπέλια, συντήρηση και ενίσχυση  γέφυρας Παλαιοκάστρου.

Νέος δρόμος Μεσοχώρι-Βλαχογιάννι-Βάρκος και  νέα γέφυρα στο Βλαχογιάννι

-Αντιπλημμυρική προστασία με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις, ενισχύσεις αναχωμάτων σε περισσότερα από 20 χλμ στα ρέματα Καλύβια, Καλλιθέα, Κουραδιάρης, Γαβρόλακας, Ξεριάς, Τσαριτσάνης, Στεβανόβουνου, Αετοράχης,  Συκέας, Βλαχογιαννίου και τα ποτάμια Ελασσονίτης και Τιταρήσιος

-Έργα νερού: Αρδευτικό δίκτυο στο Βλαχογιάννι, υδροδότηση Ελασσόνας από πηγές Κεφαλόβρυσου, υδροδότηση Καρυάς-Συκαμινιάς,  δίκτυο ύδρευσης στο Δρυμό, αξιοποίηση της υδρευτικής γεώτρησης και  κατασκευή υπόγειου αγωγού στο Αμούρι, αγωγός μεταφοράς πόσιμου νερού στα Αμπέλια Βερδικούσιας

– Δίκτυα  αποχέτευσης  και Βιολογικός Καθαρισμός  σε  Κρανιά, δίκτυα αποχέτευσης σε Τσαριτσάνη

-Ενεργειακές αναβαθμίσεις  στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, Γυμνάσιο Ελασσόνας, 3ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ελασσόνας,  Γυμνάσιο  -Λύκειο Βερδικούσιας, Γυμνάσιο-  Λύκειο Καλλιθέας  και στο Δημοτικό Κατάστημα Καλλιθέας

-Έργα εκπαίδευσης: Νέο διδακτήριο για το 1ο Δημοτικό  σχολείο Ελασσόνας, παιδικός σταθμός Ελασσόνας, εξοπλισμός Ειδικού  Δημοτικού Σχολείου  και Νηπιαγωγείου Γαλανόβρυσης

-Αστικές αναπλάσεις – διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Ελασσόνας

– Έργα για τη διάσωση εκκλησιών σε Ι.Μ. Σπαρμού, Αγία Παρασκευή Κοκκινοπηλού και Ι.Ν. Παναγίας Πυθίου

-Έργα πολιτισμού:  ψηφιακή προβολή  Ολύμπου,  ψηφιακή ταυτότητα Δήμου Ελασσόνας, αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού Ελασσόνας, αποκατάσταση και επανάχρηση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοπηλού για πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, προμήθεια παραδοσιακών φορεσιών στη Συκέα

-Έργα αθλητισμού:  αναβάθμιση  υποδομών στο Δημοτικό  Στάδιο Ελασσόνας και   στα Αθλητικά Κέντρα – γήπεδα  Τσαριτσάνης, Βλαχογιαννίου, Δρυμού, Ευαγγελισμού, νέο παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο Ελασσόνας

-Επιχορήγηση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ελασσόνας

onlarissa.gr

 

Previous ArticleNext Article