Λάρισα

Ε. Λιακούλη: «Πάλι χτυπούν τους κτηνοτρόφους, αφήνοντας χιλιάδες , εκτός βιολογικού προγράμματος»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού χιλιάδων κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Ο κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας δοκιμάζεται σκληρά, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, από την πρωτοφανή υγειονομική, οικονομική, κλιματική, ενεργειακή και, όπως όλα δείχνουν, επισιτιστική κρίση που πλήττουν αδιάκοπα την Ελλάδα.

Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση  και έντονη απογοήτευση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Λάρισας, ο οποίος πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στα δυσβάσταχτα έξοδα που απαιτούνται για να διατηρήσει τα κοπάδια του, ενώ πολλοί εξ αυτών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν οριστικά τον κλάδο, προς αναζήτηση άλλης εργασίας.

Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, η Κυβέρνηση απαντά, μέχρι και σήμερα, με μέτρα καθυστερημένα και ανεπαρκή, αδιαφορώντας για την επιβίωση των κτηνοτρόφων. Στο δυσμενές αυτό πλαίσιο, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα ΄χτύπημα΄ στους κτηνοτρόφους.Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η εξέταση των αιτήσεων για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ το ίδιο βράδυ, έγινε η πρώτη ανάρτηση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, με αγανάκτηση διαπίστωσαν ότι από τις συνολικά 4.502 αιτήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας «Μέτρο 11 – Υπόμετρο 11.2 –  Δράση 11.2.2: Ενίσχυση για τη διατήρηση των βιολογικών πρακτικών και μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας», μόνο οι 2.433 έγιναν δεκτές. Οι 2.069 κτηνοτρόφοι που απορρίφθηκαν, αποτελούν, στην πλειονότητά τους, παλιούς δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος, οι οποίοι βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κτηνοτροφία οδεύει στο χείλος της καταστροφής, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να ενεργήσει άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη όλων των αιτούντων κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας και να εφαρμόσει την πρακτική της πρακτικής της υπερδέσμευσης των απαραίτητων κονδυλίων».

Previous ArticleNext Article